Seçim 2024

İstanbullu yerel seçim sinyallerini 5 sene önce verdi: Cumhur İttifakı’ndan CHP’ye geçen 11 ilçe, tekrarlanan seçimde de “İmamoğlu” demiş

31 Mart 2019'da partisinin kazanamadığı 14 ilçeden, yenilenen seçimlerde destek alan İmamoğlu ve CHP'nin, 5 yıl sonra da aynı desteği aldığı görüldü

03 Nisan 2024 17:05

Ege Vural Hükümdar

2019 yerel seçimlerinde AKP-MHP'ye oy vermesine rağmen 23 Haziran’da tekrarlanan belediye başkanlığı seçiminde Ekrem İmamoğlu’nu destekleyen 14 ilçenin 11’i, 2024’teki yerel seçimde de oyunu CHP’den yana kullandı. İmamoğlu’nun “Anayasa da şaibelidir, Cumhurbaşkanlığı seçimi de” sözleriyle damga vurduğu tekrarlanan seçimdeki tercih, 5 yıl sonra da büyük oranda yerini korudu. Geriye kalan 3 ilçede de muhalefetin bu seçimde ortak aday çıkarması durumunda kazanılabileceği öngörülüyordu.

5 yıl önce 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde AKP-MHP ortaklığına oy veren 14 ilçe, 23 Haziran 2019 tarihinde yeniden yapılan seçimde oyunu bu kez İmamoğlu’ndan yana kullanmıştı. 31 Mart 2019'da partisinin kazanamadığı 14 ilçeden, yenilenen seçimlerde destek alan İmamoğlu ve CHP'nin, 5 yıl sonra da aynı desteği aldığı görüldü.

5 yıl önce İmamoğlu’na verdiği destek ile rengini sarıdan kırmızıya çeviren ve 2024 yerel seçimlerinde de CHP’ye geçen 11 ilçe şu şekilde: Bayrampaşa, Beykoz, Beyoğlu, Çatalca, Çekmeköy, Sancaktepe, Silivri, Şile, Tuzla, Üsküdar.

14’te 14 için ortak aday şartı

AKP'li Bahçelievler, Fatih ve Zeytinburnu belediyeleri, yenilenen seçimlerde İmamoğlu'nu desteklemesine rağmen CHP’nin kazanamadığı üç ilçe oldu.  Ana muhalefetin, genel seçimdeki ortakları İyi Parti, Zafer Partisi ve Saadet Partisi ile ortak aday çıkarmaları durumunda bu ilçeleri de kazanabilecekleri anlaşıldı. Bu 3 partinin oylarının toplamının Bahçelievler'de yüzde 47,46, Fatih'te yüzde 48 ve Zeytinburnu'nda yüzde 47,03 ile birinci sırada olabileceği görüldü. Bu ilçelerde ortak aday çıkarılarak CHP'ye geçmesi halinde İmamoğlu’na destek veren AKP’li belediyelerin tümü CHP’ye geçmiş olacaktı.

Gaziosmanpaşa sinyal vermeden CHP’ye geçti

2019’da yapılan iki seçimde de CHP’yi sonrasında İmamoğlu’nu desteklemeyen ancak 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde CHP’nin kazandığı tek ilçe Gaziosmanpaşa oldu. AKP’nin 879 oy farkla kaybettiği ilçede, CHP’nin seçimi kazanma sebebinin 17 bin oy alarak ilçeden 3. olarak çıkan Yeniden Refah olduğu anlaşıldı.

Ne olmuştu?

31 Mart 2019 yerel seçimleri, sadece belediye başkanlığı pusulası işaret edilerek sandık kurullarında usulsüzlük gerekçesiyle iptal edilmiş ve seçimler 23 Haziran 2019 tarihinde yeniden yapılmıştı. Dönemin AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, seçim hakkında, “Hiçbir şey olmasa bile kesinlikle bir şeyler oldu” sözleriyle akılda kalırken İmamoğlu, YSK’nin aldığı kararla ilgili, “Kardeşim aynı kurullarla geçen yaz cumhurbaşkanı seçtin, referandum yaptın, Anayasa'yı değiştirdin. O zaman Anayasa da şaibelidir, cumhurbaşkanlığı seçimi de” diyerek karara tepki göstermişti.