Eğitim

İstanbul Teknik Üniversitesi’nden bin öğrenciyi mağdur eden yaz okulu kararı

İstanbul Teknik Üniversitesi’nde üç bin öğrenciden bininin geçemediği Fizik 2 dersi yaz okulunda açılmadı

20 Haziran 2022 09:49

İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) yaz okulu programı açıklandı. Üç bin öğrenciden yaklaşık bininin geçemediği Fizik 2 dersi yaz okulunda açılmadı. Okulun kararıyla mağdur olan öğrenciler, yaz okulunun açıklaması durumunda, dersi alabilecekleri tek okul Boğaziçi Üniversitesi. Ancak Boğaziçi Üniversitesi, yaz okulu kayıtlarında ders kredisi başına 4000 lira istiyor ve bu da 4 kredi olan Fizik 2 dersiyle birlikte başvuru parası da düşünüldüğünde 17 bin 500 lira ya çıkıyor.

Evrensel gazetesinden Murat Doğu’nun haberine göre,  İstanbul Teknik Üniversitesinde (İTÜ) yaz okulu programının açıklanmasının ardından her sene açılan okulun ortak derslerinden FİZİK2 dersi bu sene açılmadı. Dersi geçme sınırının düşürülmesine rağmen 3000 kişinin alıp yaklaşık 1000 kişinin kaldığı FİZİK2 dersi uzun zamandır ilk defa yaz okulunda açılmıyor.

İTÜ’de geçtiğimiz yıllarda başarısız olunan dersleri telafi için uygulanan “Bütünleme Sınavı” uygulamasının kaldırılmış olması yaz okulunu öğrenciler için vazgeçilmez bir duruma getirmişti.

Mağdur olan öğrenciler İTÜ Fizik Bölümü Başkanlığına dilekçe toplayarak başvurdu. Dilekçelerini veren öğrenciler, bölüm başkanlığında bir haftadır dilekçelerinin işleme alınmadığını ancak yaz okulunda bu dersin açılmasının öğrencilerin yaz planları için aciliyetli bir durum olduğunu ifade ettiler. Bölüm sekreterliği toplu dilekçe bırakmaya giden öğrencilere “isterseniz 2000 dilekçe toplayın yine de ders açılmayacak” diyerek uygulamanın ne kadar keyfi olduğunu belirtti.

İTÜ’lü öğrenciler bir derse 17 bin 500 lira vermek zorunda mı kalacak?

İTÜ’de FİZİK2 dersinin yaz okulunda açılmaması durumunda öğrenciler bu dersi ODTÜ ve Boğaziçi Üniversitesinde (BOUN) açılan yaz okulundan alabiliyorlar. Ancak ODTÜ yaz okulu programı İTÜ’de yatay geçiş ve ÇAP programlarının başvurusuyla çakıştığı için sadece Boğaziçi seçeneği kalıyor. Ancak BOUN, yaz okulu kayıtlarında ders kredisi başına 4000 lira istiyor ve bu da 4 kredi olan FİZİK2 dersiyle birlikte başvuru parası da düşünüldüğünde 17 bin 500 lira gibi öğrencilerin karşılayamayacağı bir ücrete çıkıyor.