Diğer

İstanbul Rize Masası, Kadıköy'de toplandı: "Tünelin ucu ışık"

21 Kasım 2022 10:47

İstanbul Rize Masası, Kadıköy’de 20 Kasım Pazar günü üyeleriyle düzenlediği kahvaltıda buluştu. “İstanbul’a, İstanbul’da yaşayan Rizelilere nasıl katkı sağlarız, Rizelileri nasıl örgütleriz” diyerek, 31 Mart 2019 yerel seçimleri öncesinde yola çıkan İstanbul Rize Masası, bugüne kadar yürütülen çalışmaları değerlendirdi. 

İstanbul Rize Masası Başkanı Necati Ekşi liderliğinde yapılan toplantıya CHP Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Ş. Çervatoğlu, Sol Parti PM Üyesi Alper Taş, Eski Rize Milletvekili Sami Kumbasar da katıldı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yoğun programı nedeniyle katılım gösteremediği ve selamını gönderdiği toplantıda ilk sözü İstanbul Rize Masası Başkanı Necati Ekşi aldı. Konuşmasına geçtiğimiz hafta Taksim’de yaşanan terör olayını lanetleyerek başlayan Ekşi, “Bugün 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü. Çocukların yatağa aç girmediği, özgürce büyüdüğü, yetim kalmadığı bir dünya yaratma hayaliyle Dünya Çocuk Hakları Günü’nü kutluyorum” dedi. Örgütlü olmayan toplumların başarılı olma şansının olmayacağı bilinciyle yola çıktıklarını ifade eden Başkan Ekşi, “Rizelilere nasıl katkı sağlarız, nasıl örgütleriz diyerek başlattığımız mücadelede büyük yol kat ettik. Bunlardan en önemlisi de Rizeli öğrencilere verdiğimiz burslar… Bu sebeple katkı sağlayan herkese, özellikle CHP Kadıköy Kadın Kolları Başkanı Yasemin Özsaraç’a teşekkür ediyorum” dedi.

"Tünelin ucu ışık"

CHP Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın, “Biz Cumhuriyetten, demokrasiden yana olan insanlarız. Kimseyi düşman olarak görmeyiz, ancak siyasi rakiplerimiz var. Bir de müttefiklerimiz… Burada farklı siyasi görüşten pek çok insan olabilir, ama hepimiz kardeşçe Rize’yi müreffeh bir hale nasıl getiririz, bunu tartışıyoruz. Ben tünelin ucundaki ışığı görüyorum, Rize’den en azından bir tane milletvekili çıkaracağız. En az dört ilçede de belediye seçimlerini alacağız. Bizim derdimiz seçimleri kazanıp ihale almak değil. Ülkemizi hak etmediği bu çukurdan çıkararak, müreffeh ve demokratik bir ortama kavuşturmaktır” dedi.

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, İstanbul Rize Masası’ndan da Rize’deki çalışmalara destek sözü aldı. “Bizim, Rize’nin cumhuriyet kenti kimliğini yeniden insanların hafızasına yerleştirmek ve sizlerin de ‘ben cumhuriyet kentinin bir vatandaşıyım’ demeniz konusunda bir algı oluşturmak gibi bir hedefimiz var” diyen Deniz, “Bu çalışmalarımızı biz sadece İstanbul Rize Masası olarak yapmıyoruz” dedi. Ankara Rize Masası’ndan sonra 24 Aralık’ta İzmir Rize Masası’nın kurulacağını, ayrıca Ocak ayında da Fındıklı’da büyük bir “Rizeliler Buluşması” gerçekleştireceklerini söyledi.

31 Mart yerel seçimlerinde Türkiye’nin pek çok yerinde olduğu gibi Rize Fındıklı’da da yaşanan yönetim değişikliğiyle göreve gelen ve akabinde de hakkında üç yıl hapis istemiyle yargılanan Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Ş. Çervatoğlu, “Fındıklı’da yaşanan hukuksuzluğa karşı Rize Masası orada, İkizdere’deki çevre katliamı olurken Rize Masası yine orada” ifadelerini kullandı.

“Laik, demokratik Cumhuriyet yolunda yol yürüyen yoldaşlarız” diyerek sözlerine başlayan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, “Herhalde altı ay sonra da bunu hep beraber, omuz omuza gerçekleştireceğiz. Kadıköy’e hoş geldiniz” dedi.

"Kritik eşikteyiz; her ilçede Rize masası kurulmalı"

Yoğun katılımın gerçekleştiği toplantıda İstanbul Rize Masası’nın hedeflerinden, ilerideki planlarından bahsetmek üzere söz alan son isim ise Sol Parti PM Üyesi Alper Taş oldu. "Cumhuriyet kenti olan Rize aynı zamanda devrimcilerin de kentidir" diyerek sözlerine başlayan Taş, “İstanbul Rize Masası olarak en önemli görevimiz ve sorumluluğumuz sadece Rizeliler olarak değil, bu ülkenin yurttaşı olarak 2023 Haziran’ında yapılacak seçimlerde bu faşist, siyasal İslamcı AKP-MHP iktidarını yenmektir” dedi. 2023’ün basit bir tarih olmadığını vurgulayan Taş sözlerine şöyle devam etti:

“2023 Cumhuriyet’imizin 100. yılıdır. 100. yılda ya bu siyasal rejim kendisini tahkim edecek ya da bizler eşitlikçi, özgürlükçü, demokratik Cumhuriyet’i yeniden, hep beraber inşa edeceğiz. Bu kadar kritik bir eşikteyiz. O yüzden bunun ciddiyetiyle davranmalıyız. İşte tam da bu yüzden İstanbul Rize Masamız bunu gören bir yerden mücadele etmeli, örgütlenmeli. Bunun için neler yapmalıyız? 

İstanbul Rize Masası, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun seçilmesinde etkin rol oynadı, fakat denetleme konusunda dört yıl içinde herhangi bir çalışma içinde olmadı. İlk olarak hızlı bir şekilde masamızın gerekli yetkilileri veya görevlendirilmiş isimleri daha önce ziyaret ettikleri İstanbul’daki kurumları ziyaret etmeli “aldıkları hizmetlerden, seçtikleri kişiden memnun olup olmadıkları sorulmalı” ve “Ne düşündüğünüzü önemsiyoruz” diyerek bu sonuçlar bir rapor haline getirilmeli. Bu hem bir nabız tutmayı hem de siyasi bağı yeniden kurmayı sağlar.

İkinci görevimiz Rize’ye dair yapacaklarımızdır. Rize, Rize’de yaşayanlarla kazanılmaz. Rize’nin dışında yaşayan, metropollerdeki hemşerilerim Rize’deki örgütlerle temas halinde bulunmalı, hatta bizzat oraya gidip, örgütlü çalışmanın içinde yer almalıdır. Demokrasi örgütlü olur. Topluma örgütlenmeyi vaat ediyorsak önce kendimiz örgütlenmeliyiz.

Rize Masamızı gelin ilçe ilçe kuralım. İstanbul’un 39 ilçesinde örgütlenelim. İstanbul Rize Masası Meclisi’ni, ilçelerden seçilmiş temsilcilerle demokratik bir organ haline getirelim. Bu temsilcilerin içinde mutlaka gençler ve kadınlar olmalı.

Biz devrimcilerin hiçbir zaman inançla, İslam’la, dinle meselesi olmaz. Bizim sorunumuz Siyasal İslamcılıkla, dincilikle… Ama bakın, dinin arkasına saklanarak Fındıklı’da Belediye’nin kamuya ait olan bir yerine müftülük el koymak istiyor. İstanbul Rize Masası olarak bu duruma ‘Hayır’ demeliyiz. Derhal Fındıklı’daki bu hukuksuzluğa son verilmesi talebini ifade etmeli ve Fındıklı Belediyesi’yle dayanışmamızın da altını çizmeliyiz. Hepimizin yolu açık olsun. 2023’te eşitlikçi, demokratik, özgürlükçü bir Cumhuriyet’in yolunu açalım. Mustafa Kemal Atatürk’e, Deniz Gezmişlere, Mahir Çayanlara, İbrahim Kaypakkayalara ve bütün devrimcilere eğer biraz sorumluluk hissediyorsak 2023’te AKP-MHP’yi tarihin çöplüğüne havale etmeliyiz.”

Sami Kumbasar: Bypass edilen Meclis’i yeniden kuracağız

Toplantıya katılan 85 yaşındaki eski CHP milletvekili Sami Kumbasar da “53 yıl evvel sizlerin babası, abisi, amcası sayesinde milletvekili oldum” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “1973’te biz birinci parti olduk, fakat sonrasında şansımız yaver gitmedi. Fakat şimdi görüyorum ki bu masanın çalışmasıyla artık kabuk çatlamak üzere. Ben 85 yaşındayım ve hâlâ heyecanımı kaybetmedim. Eğer önümüzdeki seçimde hayatta olursam Rize için sonuna kadar çalışacağım. Devre dışı bırakılan, bypass edilen Meclis’i yeniden kuracağız, yanlış olan bu düzeni yıkacağız.”