Yaşam

İstanbul restoranlarının mutfaklarındaki kadın devrimi New York Times sayfalarında: İki kıtalı şehirde nerede, ne yenir?

18 Şubat 2024 10:55

T24 Dış Haberler

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times, İstanbul'da bir lezzet turuna çıktı ve dünya gastronomi haritasında önemli bir yer tutan şehirde kadın şeflerin başarısına dikkat çekti. 

New York Times muhabiri Anya von Bremzen, İstanbul'da Benoit Hanquet'in kendisini çıkardığı yemek turundan etkilenerek tekrar iki kıtalı şehre döndü ve kadın şeflerin restoranlarını gezip, yazmaya karar verdi. 

Haberde restoranlardaki erkek egemen mutfakların kırılmaya başladığı ve artık daha çok kadın şefin öne çıktığı belirtildi. von Bremzel'e konuşan Refika Birgül, "Erkekler profesyonel mutfakları yönetirdi, kadınların evde aileleri için yemek yapmaları beklenirdi. Ancak İstanbul'da modern yemek kültürünün öne çıkmasıyla bu dinamik sonunda değişiyor" dedi. 

von Bremzel'in seçtiği restoranlar ve değerlendirmeleri şöyle:

Giritli

İstanbul'un tarihi yarımadası turistlerin uğrak noktalarından olsa da yerel halkın sık yolunun düştüğü bir yer değil. Ancak NYT'ye göre Giritli restoran buna bir istisna yapmak için sebep oluşturuyor. Meyhane kültürünün yaşayan temsilcilerinden olan Giritli'nin mutfağının başında NYT'nin "öncü" diye nitelediği şef Ayşe Şensılay var. Şensılay, ailesinin Rum mutfağı tarifleri ve İstanbul'un çok kültürlü gastronomi mirasından ilham alıyor. 

Giritli'nin akşam yemeğinde servis ettiği fiks menüsünde mezeler ve içki var. vom Bremzel, a la carte olan öğle yemeği için ise deniz mahsullü orzo pilavı, kızarmış kabak ve ızgara lüfer tavsiye etti.

Şensılay, "Bu restoranı açtığımda kadınlar için bu işi yapmak zordu. Yeni jenerasyon ise şanslı. Şimdi çok iyi profesyonel eğitim alabiliyorlar. Ayrıca modern yemekler daha çok yaratıcılığa alan bırakıyor. Bu da kadınlara çekici geliyor; çünkü biz doğamız gereğiyle girişimci ve reformcuyuz" dedi.

Akşam yemeği için kişi başı fiks menü bin 200 lira, iki kişilik öğle yemeği ise bin 800 lira civarında.

Hodan

Beyoğlu, her zaman iyi yemek için bir merkez oldu. NYT, günümüzde bu merkezin yıldızının ise 2021'de Hodan'ı açan Çiğdem Seferoğlu olduğunu belirtti. von Bremzel burada vişne sorbeli narlı salatalık salatası, ekmek üzeri tarama, ızgara ahtapot ve kokoreçli pide yedi. Tatlı için ise tiramisuyu tercih etti. 


Çiğdem Seferoğlu

İki kişilik yemek bin 900 lira civarı.

Sankai by Nagaya

İstanbul deyince akla gelen ilk şey Asya mutfağı değil, ancak birçok mutfak gibi Asya mutafğının en iyi temsilcilerini de bu şehirde bulmak mümkün. Bebek'teki Sankai by Nagaya, geçen mart ayında açıldıktan sonra 8 ay içinde ilk Michelin yıldızını kazandı. Bebek Otel'in 3. katındaki 24 masalı restoran, Boğaz'ın eşsiz manzarası eşliğinde Japon şef Yoshisumi Nagaya'nın kabiliyetinin ürünlerini sunuyor. 

Eski bir Japon donanması mensubu olan Nagaya, İstanbul'daki çoğu Japon restoranının aksine yerel balıklar kullandığını söylüyor. 

Yoshisumi Nagaya

NYT muhabiri burada Karadeniz alabalığı yumurtasıyla süslenmiş yengeç ve karidesli çörek; Marmara levreği ve tereyağlı palamutla yapılmış sashimiler; Ege'den ton balığı ve ıstakozla hazırlanmış maki ruloları yedi. 

Tadım menüsü kişi başı 4 bin 500 liradan başlıyor.

Apartıman

Yeniköy, yavaş yavaş restoran ve kafeleriyle de adını duyurmaya başladı. Bunda Michelin yıldızlı Araka ve Apartıman'ın da rolü önemlin. Eski bir apartmana kurulan restoranın başında şef Burçak Kazdal ve kardeşi Murat var. 

Burçak Kazdal

"Restoranın tarzı, pekmez ve miso ile kavrulmuş ve turp turşusu ile parlatılmış kereviz kökü mezelerimizde ve borlotti fasulyesi, üzüm ve altındaki sıcak salata sosunu emen pürüzlü ekşi maya krutonları üzerinde servis edilen hafif tütsülenmiş istavritte lezzetli bir şekilde sergileniyordu. Ördek suyunda pişirilen ve üzerine erimiş ördek parçaları ve damak temizleyici hurma dilimleri konulan erişte ise her gün yiyebileceğim türden..."

İki kişilik yemek 2 bin lira civarı

Seraf Vadi

von Bremzen'in son durağı Vadi İstanbul'daki Seraf Vadi oldu. Kürt restorancı Doğan Yıldırım, yemeklerin orijinalliğine olan takıntısı nedeniyle bu restorana bir türlü şef bulamamış, sonunda da mutfağı işletmecisi Sinem Özler'e emanet etmiş. Daha önce şeflik tecrübesi olmasa da evde yemek yapmayı çok seven Özler, menüyü oluşturmak için Türkiye'yi köşe bucak gezmiş. 

Sinem Özler

NYT muhabiri, buradaki detaya özenin dolma, içli köfte ve lahmacun gibi yaygın Türk klasiklerini farklı bir seviyeye çıkardığını ifade etti. 

von Bremzen burada restoranın adını ilk duyuran mantısını yedi.

İki kişilik yemek 2 bin 200 lira civarı.