Gündem

İstanbul'daki tanzim satışları için 4.5 milyonluk zarar edildi

CHP'li Süleyman Girgi;, Tarım ve Orman Bakanı Pekdemir'e, toplam zararı sordu ancak yanıt alamadı

01 Mayıs 2019 10:32

Hükümetin artan sebze ve meyve fiyatlarını düşürme iddiasıyla kurduğu, İstanbul’daki tanzim satış çadırları için, seçim öncesi Muğla’da iki ayrı sebze halinden alınan domatesin kamuya maliyeti ortaya çıktı. Sadece İstanbul’daki zarar, 4.5 milyon lira oldu. Cumhuriyet Halk Partisi milletvekili Süleyman Girgin, “Tarım Bakanı’nın zararı neden açıklamadığı ortaya çıktı” dedi

BirGün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre 9 Şubat’tan, Ekrem İmamoğlu’nun mazbatasını almasından iki gün öncesine kadar İstanbul’daki tanzim satış çadırlarında, satılan domatesin kilogram başına en az bir buçuk lira zararla satıldığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, Muğla’nın Fethiye ilçesindeki Karaçulha Hali’nden alınan 776 bin kilogram domatese, kilogram başı 4.5 lira ödendi. Bu domatesler için Beltur İstanbul İşletme ve Ticaret A.Ş’nin kasasından 3 milyon 492 bin lira çıktı. Domateslerden elde edilen toplam gelir ise 2.3 milyon lira oldu.

Seydikemer’deki Eşen Hali’nden ise 1 milyon 693 bin kilogram domates, kilogramı beş liradan alındı. Domateslere 8 milyon 465 bin lira ödendi. Eşen Hali’nden alınan domateslerin toplam satış fiyatı 5 milyon 79 bin lira, buradan doğan kamu zararı ise 3 milyon 386 bin lira oldu. İki sebze halinden domates alımının kamuya toplam zararı ise 4 milyon 550 bin lira olarak hesaplandı.

"Çiftçiye destek olarak ödenseydi üretim artar fiyatlar zaten düşerdi”

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye tanzim satış çadırlarından doğan toplam zararı soran ancak yanıt alamayan Girgin, “Pakdemirli’nin neden yanıt vermediğini şimdi daha iyi anlıyoruz. Sadece İstanbul’da satılan domatesten bu kadar zarar edildiyse halk toplam zararı bir düşünsün” dedi.Girgin, şunları söyledi:

“Daha önce sorduk, yanıt alamadık. Şimdi tekrar soruyoruz. Bu zararı kim, nereden karşılıyor? Tarımı bitiren iktidar, suçu komisyonculara yıkıyor. Çiftçi üretimden kâr edemiyor. Gemilere ucuz mazotu nasıl veriyorlarsa çiftçiye de öyle vermeleri gerekiyordu. Tanzimden doğan zarar çiftçiye destek olarak ödenseydi üretim artar fiyatlar zaten düşerdi.”