Gündem

'Endemik hayvan kaçakçılığı' suçlamasıyla gözaltına alınan ünlü Amerikan Doğal Tarih Müzesi Küratörü adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı

13 Mayıs 2024 22:10

İstanbul Havalimanı'nda gözaltına alınan dünyanın en önemli doğa tarih müzelerinden biri olan Ulusal Doğa Tarihi Müzesi Küratörü Prof. Lorenzo Prendini, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre Prendini'nin valizinde hayvan zehirlerinin olduğu 88 plastik şişe ve klips poşetler içerisinde 1500 akrep ve örümcek bulunmuştu. 12 Mayıs günü Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan Ulusal Doğa Tarihi Müzesi küratörü (American Museum of Natural History) Prof. Prendini, 'endemik hayvan kaçakçılığı' suçlaması ile İstanbul Havalimanı'nda gözaltına alınmıştı. 

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 'Türkiye’de yaşayan endemik türdeki zehirli hayvanların DNA bilgilerinin kopyalandığını ve zehirlerinin sağılma yöntemiyle ilaç yapımında kullanıldığını' iddia etti. Operasyonda ele geçirilen endemik türdeki hayvanlar, İstanbul Emniyet Müdürlüğünün Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesinde basına sergilendi.

Prof. Prendini, iki günlük gözaltı sürecinin ardından adliyede, sulh ceza hakimliğine çıkarıldı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

TIKLAYIN - Dünyaca ünlü Amerikan Doğal Tarih Müzesi Küratörü, 'endemik hayvan kaçakçılığı' suçlamasıyla İstanbul'da gözaltına alındı

"Araştırma uzun süreceği için götürmek istedim"

Prendini, emniyetteki ifadesinde, "New York City Üniversitesinde profesör olarak işime devam ediyorum. Valizler bana ait, sayısını bilmediğim hayvanları Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden topladım. Bunlarla ilgili araştırma yapacaktım, uzun süreceği için yanımda götürmek istedim. Daha önce başka ülkelerde de benzer şekilde çalışmalar yaptım, oradakileri ülkeme götürebildim. Türkiye'de de bunu yapabileceğimi düşündüm, yasa dışı olduğunu bilmiyordum" dediği belirtildi.