Gündem

İstanbul’da 50 bin ev günlük kiralık

20 Ağustos 2023 09:58

Maliye, ev sahiplerinin kapısını çalmaya hazırlanıyor. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği’nin verilerine göre airbnb.com’a kayıtlı İstanbul’da 50 bin, Antalya’da 30 bin 350, İzmir’de 11 bin 400 ve Bodrum’da da 7 bin 150 mülk bulunuyor.

Turizmcilerin gelir kaybı şikayetlerine konu olan günlük kiralık ev sayıları hızla artıyor. Turizm Bakanı Mehmet Ersoy'un açıkladığı üzere günlük kiralık evlerin kayıt altına alınması için çalışmalar devam ederken, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği'nin verilerine göre airbnb.com'a kayıtlı İstanbul'da 50 bin, Antalya'da 30 bin 350, İzmir'de 11 bin 400 ve Bodrum'da da 7 bin 150 mülk bulunuyor.

Kira artışına getirilen yüzde 25 sınırı ile kısa vadeli kiralamayı daha çok tercih eden mülk sahipleri bu kapsamda önemli bir pazarlama avantajı sunan platformlara yönelirken, Maliye de bu platformları vergi denetimi için yakın takibe almaya hazırlanıyor. Vergi uzmanı Mahmut Aydoğmuş, bu tarz kısa süreli ve düzenli kiralama işlemlerinin ticari faaliyet olarak değerlendirildiğine ve tıpkı bir konaklama tesisi gibi vergiye tabii olduğuna dikkat çekerek, ev sahiplerine seslendi, “Maliye her an kapınızı çalabilir” dedi. Aydoğmuş, Airbnb üzerinden elde edilen kazancın Gelir Vergisi Kanunu kapsamında ticari kazanç olarak değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi'ne tabi olması gerektiğini belirtti.