Gündem

İstanbul'da fırtına: Deniz trafiği durduruldu, bazı uçuşlar iptal edildi, tekneler battı

Şiddetli lodos nedeniyle İstanbul Havalimanı çıkış ve varışlı 56 Türk Hava Yolları seferi ise iptal edildi

28 Kasım 2023 18:33

Güncelleme: 29 Kasım 2023 03:01

Kentin çeşitli noktalarında da akşam saatlerinden itibaren şiddetli lodos etkisini gösterdi. Büyükçekmece ve Pendik'te etkili olan lodos, dev dalgalara neden oldu, 4 balıkçı teknesi kayalıklara çarparak battı. İstanbul'da etkisini göstermeye başlayan şiddetli lodos nedeniyle İstanbul Havalimanı çıkış ve varışlı 56 Türk Hava Yolları seferi ise iptal edildi. İstanbul Boğazı'nda gemi trafiğinin olumsuz hava koşulları nedeniyle durdurulduğu açıklandı. Fırtına ile birlikte Zeytinburnu açıklarında sürüklenen bir gemi karaya oturdu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), akşam saatlerinden itibaren yağışlı havanın etkisine girecek kent genelinde fırtınanın etkili olmasının beklendiğini duyurdu. AKOM'dan yapılan açıklamaya göre, kentte hafta sonu etkili olan soğuk ve yağışlı havanın bugün itibarıyla etkisini kaybetmesi, akşam saatlerinden itibaren ise bölgeye Orta Akdeniz üzerinden yeni bir alçak basınç sisteminin girmesi bekleniyor. Bugün 22.00 ila yarın 10.00 saatleri arasında il genelinde etkili olması beklenen fırtına nedeniyle yaşanabilecek olumsuzluklara karşı İstanbulluların hazırlıklı ve tedbirli olmaları uyarısı yapıldı.

İstanbul Boğazı'nda gemi trafiği durduruldu

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, İstanbul Boğazı'nda gemi trafiğinin saat 17.50 itibarıyla olumsuz hava koşulları nedeniyle çift yönlü ve geçici olarak durdurulduğunu bildirildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ise, "Olumsuz hava koşulları nedeniyle İstanbul Boğazı'ndaki yerel trafik, saat 19.00 itibariyle geçici olarak askıya alınmıştır" açıklaması yaptı.

Bakanlığı'n aldığı kararın ardından İstanbul'da bulunan iskeleler kapanırken Marmara Denizi'nde dalgaların yükseldiği görüldü.

THY 56 seferi iptal etti

İstanbul'da bu akşam beklenen kuvvetli fırtına nedeniyle Türk Hava Yolları (THY) İstanbul Havalimanı'ndan yapılması planlanan toplam 56 seferi iptal ettiği duyurdu.

THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı. Paylaşımda; "28.11.2023 (Bugün) tarihinde Madkom (Meteorolojik Acil Durum Komitesi) kararı uyarınca, İstanbul Havalimanı kalkışlı/varışlı seferlerimizde hava muhalefeti nedeniyle iptaller yapılmıştır. İstanbul Havalimanı'nda 28 Kasım tarihli toplam 56 seferimiz iptal edilmiştir. Uçuşunuzla ilgili güncel bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz" ifadeleri kullanıldı.

İptal edilen seferleri görmek için tıklayın 

Zeytinburnu açıklarında tanker karaya oturdu

İstanbul'da şiddetli rüzgar nedeniyle "Kadriye Ana" isimli Türkiye bandıralı tanker, lodos nedeniyle kıyıya sürüklendi. Karaya oturan gemideki 11 kişilik mürettebat mahsur kaldı.

Mürettebatın ihbarı üzerine olay yerine Sahil Güvenlik Komutanlığı, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, AFAD, itfaiye ve emniyet ekipleri sevk edildi. Ekiplerin çalışmasıyla karayla gemi arasında kurulan düzenekle mahsur kalan 11 kişilik mürettebat kurtarıldı.

Olayda yaralanan kimsenin olmadığı bildirildi. "Kadriye Ana" isimli tankerin 1637 groston ağırlığında, 80 metre uzunluğunda, 11,5 metre genişliğinde olduğu ve 600 ton dizel yakıt taşıdığı öğrenildi. 

Beşiktaş'ta fırtına, beton blokları caminin avlusuna savurdu

Fırtına Ortaköy'deki Büyük Mecidiye Camii'nin avlusunda hasara yol açtı. Deniz kenarındaki beton bloklar fırtına ve dalgaların etkisiyle yerinden koparak avluya savruldu, tenteler yere düştü. Beton blokların savrulması ve tentelerin düşmesi nedeniyle avludaki mermerler de zarar gördü. Avluda incelemeler yapılırken beton blokların ve tentelerin kaldırılması için çalışmalara başlandı.

Pendik'te kuvvetli rüzgar nedeniyle 3 tekne battı

Pendik Sahili'nde demirli teknelerden 3'ü şiddetli dalgalar nedeniyle battı. Bir tekne ise kayalıklara çarparak zarar gördü. Kuvvetli rüzgar ve dalgalar bugün de devam ediyor. Tekne sahipleri teknelerinin başında bekleyerek olumsuz durumlara karşı önlem almaya çalıştı.

Amatör Denizciler Derneği Başkanı Hulusi Ketenci, "Şu anda halihazırda burada 300'e yakın teknemiz var abartısız. Ve bunların içerisinde batanlar ve ciddi derecede maddi hasar yaşayan arkadaşlarımız var. Şu an 3 tane teknemiz battı. Kurtaramadık onları. Birkaçını buradan kurtardık. Daha güvenli diye marina tarafında tonozladık. Günler öncesinden bunların uyarılarını aldık ve herkese teknesi olan arkadaşlara bunun önemini belirten mesajlarımızı çektik biz. Bununla ilgili tonozlama sistemlerimizi kuvvetlendirmeye çalıştık. Fakat ulaşamadığımız bazı arkadaşlarımız da oldu. Burada olmayan veya dışarıda olan arkadaşlarımız sıkıntı yaşayanlar bunlar. Ama deniz ve dalga daha kuvvetli geldiğinden dolayı batmalar yaşandı" dedi.