Dünya

İsrailli yerleşimciler Filistin kasabasını talan etti, askerler bir Filistinli'yi öldürdü

23 Haziran 2023 11:44

T24 Dış Haberler

Çarşamba akşamı İsrailli yerleşimcilerin Filistin'in Turmus Ayva kasabasına saldırarak yerleşim yerine zarar verdiği, sonrasında bölgeye gelen İsrailli askerlerin ise yerleşimcilere müdahale etmek yerine Filistinliler'e saldırdığı iddia edildi ve askerlerin bir sivili öldürdüğü bildirildi.

İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre, işgal altındaki Batı Şeria'da kalabalık bir yerleşimci grubunun Turmus Ayya kasabasına saldırarak evleri, arabaları ve tarlaları ateşe verdiği ve bir Filistinli'nin silahla vurularak ölmesine, 10 kişinin de yaralanmasına sebep olduğu aktarıldı. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı saldırıyı kınayan bir açıklama yayınladı.

Çarşamba akşamı Ramallah'ın kuzeyindeki Turmus Ayya kasabasını basan yüzlerce yerleşimcinin çoğunun silahlı olduğu belirtildi.

Filistinli sağlık görevlileri, öldürülen 27 yaşındaki Ömer Ebu Katan'ın yerleşimciler tarafından değil, yerleşimcilerin ardından kasabaya giren İsrail askerleri tarafından vurulduğunu iddia etti. Filistin Yönetimi yetkilisi Ghassan Daghlas'a göre 10 yaralı, bazıları askerler bazıları da yerleşimciler tarafından ateşlenen gerçek mermilerle vuruldu. Daghlas, yaklaşık 30 ev ve 40'tan fazla arabanın ateşe verildiğini söyledi.

Aynı günün gecesinde İsrail'e ait bir silahlı insansız hava aracının Batı Şeria'nın kuzeyinde bir aracı hedef alması sonucu üç Filistinli'nin hayatını kaybettiği belirtildi. Gece geç saatlerde gerçekleşen saldırının İsrail'in bölgede militan olduğu iddia edilen kişilere karşı yürüttüğü operasyonun bir parçası olduğu belirtildi. Aracın içindeki kişilerin kimliklerinin bilinmemesine rağmen İsrail ordusu, yahudi yerleşim yerlerine son zamanlarda düzenlenen bir dizi silahlı saldırıdan sorumlu olan "şüpheli bir aracın içindeki terörist bir hücreyi tespit ettiğini" açıkladı

Turmus Ayya saldırısının, salı günü Eli yerleşimine yakın bir restoran ve benzin istasyonunda dört yerleşimcinin Hamas'a bağlı silahlı kişiler tarafından öldürülmesine misilleme olarak Batı Şeria'nın kuzeyinde bir gün boyunca süren yerleşimci saldırılarının bir ayağı olduğu belirtildi.

Pazartesi günü de İsrail ordusunun gün boyu süren baskınında, işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin bölgesi yakınlarında ikisi genç olmak üzere yedi Filistinli öldürülmüştü.

Associated Press, Turmus Ayya sakini Muhammed Süleyman'ın İsrail ordusunu suçladığını ve askerlerin önlerine çıkan her şeyi ateşe veren yerleşimcileri durdurmak yerine silahlarını Filistinliler'e çevirdiğini söylediğini aktardı.

Öte yandan İsrail Ordusu'nun perşembe günü düzenlediği bir saldırıda geçen yıl bir İsrail askerini öldürdüğünden şüphelenilen bir Filistinli'nin evini yıkarak harabeye çevirdiği bildirildi.

Bakanlık'tan açıklama

Dışişleri Bakanlığı, 22 Haziran tarihli açıklamasında yerleşimcilerin saldırılarını ve askerlerin Filistinli bir sivili öldürmesini kınadı. Açıklamada ilk olarak İsrailli yerleşimcilerin Urif şehrindeki bir camiye yönelik saldırısına yer verildi.

"Son günlerde Batı Şeria’da yeniden artan gerilimden büyük endişe duyuyoruz.

Bir grup Yahudi yerleşimcinin, İsrail işgali altındaki Filistin topraklarında yer alan Urif şehrindeki bir camiye girerek kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim’e yönelik gerçekleştirdikleri saldırıyı lanetliyoruz. Bu kabul edilemez nefret suçunun faillerinin en kısa sürede adalet önünde hesap vermelerini bekliyoruz.

Yine Batı Şeria’nın muhtelif yerlerinde yerleşimci grupların yaptıkları saldırıları ve İsrail güçlerince Filistinli bir sivilin öldürülmesini şiddetle kınıyoruz.

İşgal altındaki Filistin topraklarında Yahudi yerleşimcilerce Filistinli yerel halka, ibadethanelerine, konutlarına ve malvarlıklarına yönelik gerçekleştirilen tüm saldırıların ve İslam düşmanlığı dahil nefret suçlarının engellenmesinin İsrail Devleti’nin uluslararası hukuktan kaynaklanan bir yükümlülüğü olduğunu bir kez daha vurguluyoruz."

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Bu şiddet eylemlerini kınıyor ve olaydan etkilenenlerin ailelerine başsağlığı diliyoruz. Tüm aşırılık yanlısı şiddet vakalarında hesap verebilirlik ve adalet eşit titizlikle uygulanmalıdır"  ifadeleri kullanıldı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği yaptığı açıklamada kötü gidişatın hem Filistinliler hem de İsrailliler üzerinde korkunç bir etki yarattığını belirtti ve şiddetin derhal sona erdirilmesi çağrısında bulundu. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk yaptığı açıklamada,  hafta boyunca süren şiddetin keskin siyasi söylemler ve İsrail'in gelişmiş askeri silah kullanımındaki tırmanıştan kaynaklandığını ifade etti.