Dünya

İsrail ve Hamas, Biden'ın 'pazartesi' hedefini gerçekçi bulmadı: Gazze, Ramazan'a ateşkessiz girecek gibi duruyor

28 Şubat 2024 07:28

T24 Dış Haberler

İsrail ve Hamas, ABD Başkanı Joe Biden'ın Gazze'de ateşkesin yakın olduğuna dair umutlarının çok da gerçekçi olmadığına işaret etti. Müzakere sürecinde beklenen ilerlemelerin elde edilmemesinin ardından 2 hafta sonra başlayacak Ramazan Bayramı'nda ateşkesin yürürlükte olması düşük ihtimal gibi duruyor.

Hamas Dış İlişkiler Sorumlusu Dr. Basem Naim, salı günü Whatsapp üzerinden yaptığı açıklamada geçen hafta ABD, Mısır ve Katar arabuluculuğunda düzenlenen endirekt müzakerelerden sonra henüz kendilerine resmi bir ateşkes teklifi sunulmadığını belirtti. 

Naim, Biden'ın pazartesi günü kullandığı "4 Mart itibarıyla ateşkesi ilan edilebilir" gibi ifadeler için "erken" olduğunu ve "sahadaki durumun gerçekliğiyle" örtüşmediğini vurguladı. Beyrut'taki Hamas temsilcilerinden Ahmad Abdel-Hadi, Lübnan'da bir televizyona yaptığı açıklamada ateşkes anlaşmasında önemli bir yol kat edilmediğini söyledi.

Reuters'a konuşan İsrailli yetkililer de Biden'ın sözlerinin kendilerini şaşırttığını çünkü ülke yönetimiyle koordinasyon içinde yapılmadığını belirtti.

İsrailli yetkililer, "Hamas'ın abartılı talepler için bastırdığını" ifade etti. 

ABD Başkanı Joe Biden, pazartesi günü yaptığı açıklamada Gazze’de geçici bir ateşkes anlaşmasına Pazartesi'ye kadar varılmasını umduğunu söylemişti. Biden, "Ulusal Güvenlik Danışmanım (anlaşmaya) yakın olduğumuzu söylüyor. Yakınız ama iş daha bitmedi. Haftaya pazartesi itibarıyla ateşkesin yürürlükte olacağını umuyorum" demişti. 

Yaklaşık 5 aydır devam eden süreçte taraflar arasında anlaşmayı sağlamayı çalışan diplomatların zorlandığı görüldü. İsrail'in verilerine göre Hamas'ın 7 Ekim saldırılarında yaklaşık bin 200 kişi öldürüldü ve 250 kişi kaçırıldı. İsrail'in başlattığı Gazze'yi yerle yeksan eden arşı saldırılarda ölü sayısı 30 bine yaklaştı ve 2.3 milyonluk nüfusun yaklaşık yüzde 85'i yerinden oldu.