Dünya

İsrail, UNRWA'nın Gazze'nin kuzeyine gıda yardımı sokmasını yasakladı

Gazze'nin kuzeyinde mayıs ayı itibarıyla kıtlık yaşanması bekleniyor

25 Mart 2024 14:33

T24 Dış Haberler

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), İsrail'in kıtlık riskinin en yüksek olduğu Kuzey Filistin'e gıda yardımı sokmalarını süresiz olarak yasakladığını duyurdu. 

Pazar günü UNRWA'nın başında bulunan Philippe Lazzarini yaptığı X paylaşımında, "Gözlerimizin önünde yaşanan trajediye rağmen İsrailli yetkililer, kuzeye UNRWA gıda konvoylarının artık girmesine onay vermeyeceklerini BM'ye bildirdi" yazdı.

Lazzari, "Yapılan şey korkunç, insandan kaynaklı bir kıtlık sırasında bilinçli olarak hayat kurtaracak yardıma erişim engelleniyor" diye konuştu. 

UNRWA Sözcüsü Juliette Touma, İsrail ordusu yetkililerinin kararı BM'ye pazar günü yapılan bir toplantıda bildirdiğini aktardı. İsrail, geçen hafta iki UNRWA konvoyunun Gazze'nin kuzeyine girişini önlemişti. 

Touma, karar için bir gerekçe sunulmadığını ifade etti. 

BM İnsani Koordinasyon Ofisi Direktörü Martin Griffiths, "Kuzeye yardım girişini durdurmak sadece binlerce insanı kıtlığa yaklaştırıyor. Kaldırılmak zorunda" dedi. 

Geçen hafta yapılan BM destekli güvenlik değerlendirmesine göre Gazze'nin kuzeyinde mayıs ayı itibarıyla kıtlık yaşanması bekleniyor.