Dünya

İsrail, "taktiksel gerekçelerle" Gazze'nin güneyindeki askerlerini çekti

Karar, Mısır'da yeni ateşkes müzakerelerinin başlayacağı bir döneme denk geldi

08 Nisan 2024 07:27

T24 Dış Haberler

İsrail, Gazze'nin güneyinde bulunan tüm kara kuvvetleri askerlerini "taktiksel gerekçelerle" çektiğini açıkladı. İsrail'in hem Hamas hem de İsrail delegasyonunun yeni ateşkes müzakereleri için Mısır'a gittiği bir zamanda böyle bir karar alması savaşın en yönde ilerleyeceği konusunda soru işaretleri oluşturdu. 

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), iki müfrezenin Gazze Şeridi'nin kuzey yarısında ve Gazze Vadisi'nde Filistin topraklarını ayıran koridorda kalacağını ifade etti. İsrail ordusu bu askerlerin "IDF'in hamle yapma özgürlüğü ve isabetli istihbarat temelli operasyonlar yapma kabiliyetini korumak için" bölgede kalacağını ifade etti. 

The Guardian'ın aktardığına göre çoğunluk İsrail'in ciddi bir strateji değişikliğine gitmediğini, 4 aylık savaş sonucunda yorulan rezerv askerleri dinlendirmeyi hedeflediğini düşünüyor. İsrail'in Gazze'nin güneyindeki kara ve hava harekatları sonucunda Han Yunus kenti neredeyse tamamen yerle bir oldu. 

TIKLAYIN | Geriye moloz ve kül yığını kaldı: İsrail ordusunun Han Yunus'tan çekilmesiyle kentteki yıkım gün yüzüne çıktı

İsrail gazetesi Haaretz'e konuşan bir ordu yetkilisi, "Han Yunus'ta kalmamızın bir anlamı yok. 98. Bölük, Hamas'ın Han Yunus kuvvetlerini dağıttı ve binlerce üyesini öldürdü. Burada yapabileceğimiz her şeyi yaptık" dedi. 

Ordu kaynakları, yerinden olan Filistinlilerin artık şehre dönebileceğini ifade etti. Ancak birçok Filistinlinin evi ve mahallesi, İsrail saldırılarında tanınmaz hale geldi. 

Askeri analistler, çekilme kararına rağmen İsrail'in Gazze'nin en güneyinde 1.5 milyon kişinin sığındığı Refah'a kara saldırısı düzenlemesinin ihtimal dahilinde olduğunu dile getirdi. 

Öte yandan, Mısır'ın başkenti Kahire'de ikinci bir ateşkes ve rehine anlaşmasına ulaşmak için müzakereler başlıyor. Bir grup uzman, İsrail'in güneyden çekilme kararını bu zamana denk getirmesinin olumlu algılanacağını dile getirdi. 

İsrail, pazar günü müzakerelere delegasyon göndereceğini söyledi. Hamas da bir gün önce müzakerelere ekip gönderme kararı aldıklarını bildirmişti. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, cuma günü yaptığı açıklamada Hamas'ın "ekstrem" taleplerini kabul etmeyeceğini ve rehineler serbest bırakılana kadar ateşkese yanaşmayacağını belirmişti.