Dünya

İsrail takas anlaşması kapsamında serbest bırakılabilecek 300 Filistinlinin listesini yayımladı

Ancak ilk etapta 150 Filistinli serbest bırakılacak

22 Kasım 2023 12:38

T24 Dış Haberler

İsrail hükümeti, Hamas'la esir takası anlaşmasını ve 4 günlük geçici ateşkesi kabul ettiğini açıkladı. Ardından açıklama yapan Hamas ise "Bırakacağımız 50 İsrailli esire karşılık 150 Filistinli tutuklu serbest bırakılacak, 4 gün ateşkes olacak ve insani yardım malzemesi taşıyan yüzlerce tır Gazze’ye girecek" açıklamasında bulundu.

BBC'nin haberine göre; İsrail, Hamas ile varılan anlaşma kapsamında serbest bırakılabilecek 300 Filistinlinin yer aldığı listeyi yayımladı.

İsrail Adalet Bakanlığı'nın internet sitesinde yayınlanan listede, serbest bırakılacak kişilerin isimleri, yaşları ve hangi suçlamalarla mahkum edildikleri yer alıyor.

Listedeki isimlerin çoğu 17 veya 18 yaşında olmakla birlikte genel yaş aralığıysa 14-59. Tutuklu 300 kişiden 274'ü erkek.

Ancak ilk etapta 150 Filistinli serbest bırakılacak. 

İsrail hapishanelerinde 7 bin Filistinli bulunuyor

Tutukluların suçlandıkları konular arasında "cinayete teşebbüs, bomba atmak, patlayıcı veya yangın çıkarıcı nesne yapmak, taş atmak, düşman bir örgütle temasa geçmek, bedensel ağır zarar vermek ve milliyetçi gerekçelerle kundakçılık" yer alıyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) dün BBC'ye İsrail'de tutuklu bulunan 200'ü kadın ve 60'ı çocuk olmak üzere yaklaşık 7 bin Filistinlinin bulunduğunu açıkladı.

HRW program direktörü Sari Bashi, BBC'ye verdiği demeçte, çocuklardan bazılarının "taş atmak gibi nispeten hafif" suçlar nedeniyle gözaltına alındığını söyledi.

Filistinli çocukların askeri yasalara tabi olduğunu ve, "gece yarısı tutuklanıp […] ebeveynleri ya da avukatları olmadan sorguya çekildiklerini ve nispeten küçük suçlar nedeniyle uzun süre gözaltında tutulduklarını" da sözlerine ekledi.