Dünya

İsrail ordusundan "El Şifa hastanesinde Hamas'a ait tünel şaftı ve silahlar bulduk" iddiası

17 Kasım 2023 07:29

T24 Dış Haberler

İsrail ordusu, perşembe akşamı geç saatlerde Gazze'nin en büyük hastanesi El Şifa'da Hamas'a ait bir tünel şaftı ve silah yüklü bir araç bulduklarını iddia etti. 

Yapılan açıklamada, "İsrail Savunma Kuvvetleri askerleri, El Şifa Hastanesi'nde operasyonel bir tünel şaft ve çok sayıda silah içeren bir araç buldu" denildi. 

İsrail ordusu, bir tünel şaftı ve silahların fotoğrafını da paylaştı; ancak bu görüntülerin El Şifa Hastanesi'nden olup olmadığı teyit edilemedi. 

İsrail ordusu, ayrıca Hamas tarafından rehin alınan 65 yaşındaki Yehudit Weiss'ın da Şifa Hastanesi yakınlarında cesedini bulduklarını bildirdi. Ordu, cesedin kimliğinin adlı tabipler tarafından belirlendiğini ve Weiss'ın ailesinin bilgilendirildiği aktarıldı. 

İsrail ordusu, çarşamba sabahı, Hamas'ın hastanenin altındaki tünelleri komuta merkezi olarak kullandığı iddiasıyla hastaneye baskın yapmıştı. Batı'nın desteğini arkasına almasına rağmen hastaneyi hedef alan saldırı ve baskınlar, zaman zaman başkentlerden İsrail'e yönelik tepkiler gelmesine sebep oluyor. 

El Şifa'nın Hamas tarafından bir komuta merkezi olarak kullanıldığını iddia eden İsrail ordusu, perşembe günü erken saatlerde Hamas'ı kanıt saklamaya çalışmakla suçlamıştı.

Hamas ve hastane yöneticileri, defalarca El Şifa'nın bir komuta merkezi olarak kullanıldığı iddialarını reddetti. El Şifa'da çalışan bir İngiliz doktor, İsrail'in sunduğu gerekçenin "saçma sapan" olduğunu söyledi. 

El Şifa Hastanesi, İsrail için önemli bir hedef haline geldi çünkü birçok hükümet binasının bulunduğu bir sektörde bulunuyor ve ayrıca Tel Aviv, binada Hamas aktivitesi bulunduğunu kanıtlarsa uluslararası tepkileri azaltacağına inanıyor. 

İsrail ordusundan dün akşam yapılan açıklamada, askerlerin hastane kompleksinde "istihbarat materyali, ordu teknolojisi ve ekipmanı, komuta ve kontrol merkezleri ve iletişim ekipmanları" bulduğu iddia edildi. 

Hastanede hala yüzlerce hasta bulunduğunu belirten İsrail ordusu, operasyonları üst kapalı şekilde yürüttüklerini ifade etti.

Perşembe günü ABD Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, "Bizi, Hamas'ın El Şifa'yı bir komuta ve kontrol noktası, hatta büyük ihtimalle depo olarak kullandığına ikna eden kendi istihbaratımız var" dedi.