Dünya

İsrail ordusu, Netrazim Koridoru'nu Gazze Şeridi'ni ikiye bölecek şekilde Akdeniz'e kadar uzattı

İsrailli yetkililer, bunun bölgeyi aylar ve muhtemelen yıllar boyunca kontrol etmeye yönelik bir güvenlik planının parçası olduğunu söyledi

09 Mart 2024 09:58

T24 Dış Haberler

ABD'li yayın organlarından CNN'in uydu görüntüleri üzerinde yaptığı bir analiz, İsrail ordusu taradından Gazze'yi ikiye bölecek şekilde inşa edilen ve Netzarim Koridoru olarak bilinen yolun Akdeniz kıyısına ulaştığını gösterdi. İsrailli yetkililer, bunun bölgeyi aylar ve muhtemelen yıllar boyunca kontrol etmeye yönelik bir güvenlik planının parçası olduğunu söyledi.

Uydudan alınan 6 Mart tarihli bir görüntü, haftalardır yapım aşamasında olan doğu-batı yolunun Gazze-İsrail sınır bölgesinden başlayarak Gazze Şehri de dâhil olmak üzere Gazze'nin kuzeyini güneyinden ayıran yaklaşık 6,5 kilometre genişliğindeki şeridin tamamına yayıldığını ortaya koyuyor. CNN'in analizine göre yolun yaklaşık 2 kilometresi mevcut bir yolu içerirken geri kalanı yeni.

Bölgenin önceki hali
Bölgenin sonraki hali

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) CNN'e yaptığı açıklamada bu yolu "bölgede operasyonel bir dayanak noktası oluşturmak" ve "kuvvetlerin yanı sıra lojistik ekipmanların geçişine" izin vermek için kullandıklarını söyledi. Güzergahın ne zaman tamamlandığı sorulduğunda IDF yolun savaştan önce de var olduğunu ve zırhlı araçların "zarar vermesi" nedeniyle "yenilendiğini" söyledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, güvenlik kabinesine sunduğu savaş sonrası planda bölgenin "tamamen askerden arındırılmasını" ve güvenlik, sivil idare ve eğitim sistemlerinin elden geçirilmesini önermişti. 

Netzarim Koridoru

Adını Gazze'deki eski İsrail yerleşimi Netzarim'den alan "Netzarim Koridoru" Gazze'nin iki ana kuzey-güney yolundan biri olan Salaheddin Caddesi ile kesişerek stratejik, merkezi bir kavşak oluşturuyor. Uydu görüntülerine göre bu yol aynı zamanda sahil boyunca uzanan Al Rashid Yolu ile de bağlantılı görünüyor. CNN'e konuşan Filistinliler "Netzarim kavşağı "nın 2005'ten önce de var olduğunu hatırladıklarını söyledi; o zamanlar bu kavşağa sadece İsrailli yerleşimciler erişebiliyordu.

İsrail Diaspora İşleri Bakanı Amichai Çikli, CNN'e yaptığı açıklamada, yeni yolun İsrail ordusunun Gazze Şehri'nin kuzeyine ve Gazze Şeridi'nin orta bölgesine güneyden saldırılar düzenlemesini "kolaylaştıracağını" söyledi.

En az bir yıl boyunca kullanılacağını söylediği yol üç şeritli olacak; biri ağır tanklar ve zırhlı araçlar için, diğeri daha hafif araçlar için ve üçüncüsü de daha hızlı hareket için. Gazze sınırına yakın bir İsrail kibutzu olan Be'eri'den Akdeniz'e Netzarim Koridoru üzerinden yedi dakikada gidilebileceğini söyledi.

Gazze Şeridi'ni ikiye bölüyor

İsrail'in koridoru inşa etmek için mevcut bir yolu nasıl genişlettiğini 7 Ekim öncesi ve sonrasına ait bir dizi uydu görüntüsü gösteriyor. Maxar Technologies tarafından sağlanan ve CNN tarafından incelenen 29 Şubat tarihli bir görüntü, mevcut yolun doğusunda ve batısında yeni buldozerlerle kazılmış bölümleri gösteriyor. Planet Labs tarafından sağlanan 6 Mart tarihli uydu görüntüsü ise yeni inşaatın sahile kadar uzandığını gösteriyor.

Washington'daki Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nde İstihbarat, Ulusal Güvenlik ve Teknoloji Programı Direktörü Emily Harding, CNN'e yaptığı açıklamada Netzarim Koridoru'nun "nüfus hareketini kontrol etme" girişimi olduğunu söyledi.

Şeridi ikiye bölen bir yolun "kuzey ve güney arasında gidip gelen insanları taramayı ve içlerinde Hamas savaşçısı olup olmadığını anlamaya çalışmayı" kolaylaştıracağını da sözlerine ekledi.

Harding, İsrail'in Gazze'de operasyona başladığından bu yana karşılaştığı en büyük zorluğun sivil nüfus arasında saklanan Hamas militanlarının kökünü kazımaya çalışmak olduğunu söyledi ve "Bunu yapmanın tek yolu sahada gerçekten iyi bir taktik istihbarat elde etmek ve sonra da onların gerçekten hareket etmelerini engellemektir" dedi.