Dünya

İsrail ordusu, Hamas'ın Gazze Şeridi'nde açtığı en büyük tüneli ortaya çıkardığını açıkladı

Ordu, projenin Hamas lideri Yahya Sinvar'ın kardeşi Muhammed Yahya tarafından yönetildiğini iddia etti

18 Aralık 2023 13:00

T24 Dış Haberler

İsrail ordusu, Erez Sınır Kapısı'na sadece birkaç yüz metre mesafede Hamas'ın Gazze Şeridi'nde açtığı en büyük tüneli ortaya çıkardığını açıkladı. Tünel, küçük araçların içinde seyahat edebileceği kadar büyük. 

Ordu, tünelin 4 kilometreden fazla uzandığını ve çeşitli dalları olduğunu açıkladı. İsrail kuvvetleri bu geçidin milyonlarca dolara mal olacağını ve yapımının yıllar alacağını, projenin Hamas lideri Yahya Sinvar'ın kardeşi Muhammed Yahya tarafından yönetildiğini iddia etti. 

Geçitlerden oluşan bal peteğinde drenaj ve kanalizasyon sistemleri, elektrik, havalandırma ve iletişim ağının yanı sıra raylar da bulunuyor. Zemin sıkıştırılmış toprak, duvarlar betonarmeden ve giriş ise 1,5 cm kalınlığında duvarları olan metal bir silindirden oluşuyor. 

Ordu, tünelde bir saldırıda kullanılmak üzere depolanmış çok sayıda silah bulduğunu iddia etti. 

Gazze tünelleri

İsrail ordusunun "Gazze Metrosu" adını verdiği Gazze'nin altındaki tünellerden oluşan labirent, başlangıçta 2007'den beri uygulanan ezici İsrail-Mısır ablukasını aşmanın bir yolu olarak tasarlanmıştı.

Mısır sınırının altından ve Sina çölünden Gazze'ye insan, mal ve silah geçişini sağlayan yüzlerce tünel inşa edildi.

İsrail'le 2014'te yaşanan savaştan bu yana tünel ağı genişletildi ve Hamas roket atışlarını kolaylaştırmak için bu ağdan sıkça yararlandı.

ABD askeri akademisi West Point'teki Modern Savaş Enstitüsü tarafından 17 Ekim'de yayımlanan bir araştırmada 500 kilometreden daha uzun bin 300 tünel olduğu belirtildi.

İsrail ordusu Aralık ayı başında yaptığı açıklamada 800'den fazla tünel keşfettiğini ve 500'ünün imha edildiğini söyledi.