Dünya

İsrail, normalleşmeden 3 yıl sonra Bahreyn'deki büyükelçiliğini resmen açtı

Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Pazar günü Bahreyn'e giderek Binyamin Netanyahu hükümetinin göreve geldiği Ocak ayından bu yana üst düzey bir yetkilinin bir Körfez ülkesine yaptığı ilk ziyareti gerçekleştirmiş oldu

05 Eylül 2023 11:08

T24 Dış Haberler

İsrail, Bahreyn ile ilişkilerini normalleştirmesinden 3 yıl sonra ülkedeki büyükelçiliğini resmen açtı. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, iş insanları ve hükümet yetkililerinden oluşan bir heyetle Bahreyn'e yaptığı ziyaret sırasında diplomatik misyonun açılışı için düzenlenen resmî törene katıldı.

Cohen törende yaptığı konuşmada "(Bahreyn) Dışişleri Bakanı ile doğrudan uçuşların sayısını, turizmi, ticaret hacmini ve yatırımları arttırmak için birlikte çalışmamız gerektiği konusunda mutabık kaldık" dedi. Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif Al Zayani ise büyükelçiliğin açılışının "bölgedeki tüm halklar için güvenlik ve refah konusundaki ortak kararlılığı gösterdiğini" söyledi.

Bahreyn ile İsrail arasındaki normalleşme anlaşması, Abraham Anlaşmaları olarak bilinen ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Fas ve Sudan ile de imzalanan bir dizi anlaşmanın bir parçasıydı. Analistler İsrail ile yakınlaşmanın kısmen İran'a karşı duyulan ortak korkulardan kaynaklandığını belirtiyor.

Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Pazar günü Bahreyn'e giderek Binyamin Netanyahu hükümetinin göreve geldiği Ocak ayından bu yana üst düzey bir yetkilinin bir Körfez ülkesine yaptığı ilk ziyareti gerçekleştirmiş oldu. Cohen'in ziyareti ilk olarak Haziran ayında planlanmış ancak aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in Mescid-i Aksa'ya çıkması nedeniyle ertelenmişti. Mevcut Netanyahu hükümetinin üst düzey yetkililerinin Arap ülkelerine yaptığı ziyaretlerde, bir önceki Bennett-Lapid hükümeti dönemine kıyasla gözle görülür bir azalma var.