Dünya

İsrail Maliye Bakanı, İsrail'in Gazze'nin varlığını artık kabul edemeyeceğini söyledi ve Filistinlilere "gönüllü göç" çağrısında bulundu

İsrailli Bakan, Gazze sakinlerinin çoğunun 1948 mültecilerinin dördüncü ve beşinci kuşağı olduğunu, bu kişilerin Gazze'de fakirlik içinde ve aşırı kalabalıklar halinde "rehin" tutulduğunu ileri sürdü

14 Kasım 2023 16:04

İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Gazze'deki Filistinlilerin gönüllü olarak başka ülkelere göç etmesinin "doğru insani çözüm" olduğunu savundu.

Smotrich, Gazze'nin bağımsız bir varlık olarak varlığını sürdüremeyeceğini ve buradaki Filistinlilerin "gönüllü göçü" kabul ederek başka ülkelere gitmeleri gerektiğini söyledi.

Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, "Gazze'deki Arapların dünyanın dört bir yanındaki ülkelere gönüllü göç girişimini memnuniyetle karşılıyorum. Bu, 75 yıllık mültecilik, yoksulluk ve tehlikenin ardından Gazze sakinleri ve tüm bölge için en doğru insani çözümdür. İsrail Devleti artık Gazze'de bağımsız bir varlığın varlığını kabul edemeyecektir" dedi. 

"Gazzeliler rehin"

İsrailli Bakan, Gazze sakinlerinin çoğunun 1948 mültecilerinin dördüncü ve beşinci kuşağı olduğunu, bu kişilerin Gazze'de fakirlik içinde ve aşırı kalabalıklar halinde "rehin" tutulduğunu ileri sürdü.

Smotrich, söz konusu kişilerin İsrail devletini yıkma ve Yafa ile Hayfa gibi kentlere mültecileri geri döndürme isteğinin sembolü olduğunu iddia etti.

Ayrıca, "Gazze sakinlerinin İsrail devletine ve Yahudilere karşı içinde büyüdüğü ve öğrendiği yoğun nefretin nedeninin bu olduğunu" ileri sürdü.

"Gazze Şeridi gibi küçük bir alanı bulunan, doğal kaynakları ve bağımsız geçim olanakları olmayan bu toprakların, ekonomik ve siyasi olarak uzun süre bağımsız şekilde var olma şansının bulunmadığını" iddia eden Smotrich, şu ifadeleri kullandı:

"Bu nedenle, İsrail devleti dahil olmak üzere uluslararası toplumun cömert mali desteği ve yardımlarıyla, mültecilerin, gerçekten onların iyiliğini isteyen dünya ülkeleri tarafından kabul edilmesi, mülteci sorunu ile Yahudiler ve Arapların acılarına son verecek son verecek tek çözümdür"

"Artık uzlaşmayacağız"

İsrailli Bakan ayrıca şu paylaşımda bulundu:

"İsrail devleti, daha önce de belirttiğimiz gibi doğası gereği İsrail nefretine ve onu yok etme arzusuna dayanan Gazze'deki bağımsız bir oluşumla artık uzlaşmayacak"