Dünya Basınında Bugün

İsrail'in yardım görevlilerine saldırısının yankıları sürüyor; Concert Hall saldırısında "istihbarat" bilmecesi | Dünya Basınında Bugün

03 Nisan 2024 09:29

T24 Dış Haberler

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya İsrail'in yardım görevlilerine yönelik saldırısında üç İngiliz vatandaşının öldürülmesinden dolayı "dehşete düştüğünü" söyledi; yanıt istedi. İsrail'in insansız hava araçlarıyla yedi kişinin ölümüne neden olan saldırısının ardından yardım kuruluşuları Gazze'deki operasyonlarını durdurdu. Konuyla ilgili bilgi sahibi ABD'li yetkililere göre, IŞİD'in Crocus Concert Hall saldırısından iki haftadan fazla bir süre önce ABD hükümeti Rus yetkililere binanın potansiyel hedef olduğunu bildirdi. Tayvan'da on yıllardır ülkeyi sarsan en şiddetli deprem meydana geldi. 7,4'lük depremde en az dört kişi öldü, 60 kişi de yaralandı.

3 Nisan 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Daily Telegraph | Rishi Sunak, İsrail hava saldırısında Britanyalıların öldürülmesinin ardından cevap bekliyor

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya İsrail'in yardım görevlilerine yönelik saldırısında üç İngiliz vatandaşının öldürülmesinden dolayı "dehşete düştüğünü" söylerken Gazze'deki durumu "tahammül edilemez" olarak nitelendirdi.

Sunak, yardım görevlilerinin öldürülmesinin ardından "kapsamlı ve şeffaf bir bağımsız soruşturma" çağrısında bulunarak cevap talep etti.


The Guardian | WCK saldırısının ardından yardım kuruluşları Gazze'deki operasyonları askıya aldı

İsrail'in insansız hava araçlarıyla yardım konvoyuna düzenlediği saldırının ardından Gazze Şeridi'ndeki insani felaket, kötüleşecek gibi görünüyor. İsrail, yardım konvoyu olduğu belli olan bir konvoyu defalarca hedef almış ve yedi yardım görevlisinin ölümüne neden olmuştu. 

World Central Kitchen'dan bir ekibin vurulması, Orta Doğu'daki mültecilere yardım eden Anera ve sağlık hizmetlerine odaklanan ABD merkezli Project Hope gibi diğer yardım kuruluşlarıyla birlikte yardım kuruluşunun dün personelini korumak için Gazze'deki faaliyetlerini durduracağını açıklamasına neden oldu.


The Washington Post | ABD, iki haftadan uzun süre önce Concert Hall saldırısı uyarısında bulunmuş

Konuyla ilgili bilgi sahibi ABD'li yetkililere göre, IŞİD'in Crocus Concert Hall saldırısından iki haftadan fazla bir süre önce ABD hükümeti Rus yetkililere binanın potansiyel hedef olduğunu bildirdi. 

Washington Post'a göre; uyarıda özellikle aktarılan "konser salonu" ayrıntısı, Washington'ın IŞİD'in çok sayıda sivili tehdit eden bir saldırı hazırlığında olduğuna dair istihbaratının altını çiziyor ve Moskova'nın ABD'nin uyarılarının saldırıyı önlemeye yardımcı olamayacak kadar genel olduğu iddialarıyla doğrudan çelişiyor.


Al Arabiya | Tayvan son 25 yılın en şiddetli depremiyle sarsıldı

Tayvan'da on yıllardır ülkeyi sarsan en şiddetli deprem meydana geldi. 7,4'lük depremde en az dört kişi öldü, 60 kişi de yaralandı. Ayrıca Japonya ve Filipinler'e kadar uzanan tsunami uyarıları yapıldı. Düzinelerce bina hasar gördü.