Dünya

İsrail'de eşcinsel ve bekar erkeklere yönelik yeni taşıyıcı annelik yasasının yürürlüğe sokulması isteniyor

30 Ağustos 2022 11:19

İsrail’de LGBTİ çiftler, Yüksek Mahkeme’den yeni taşıyıcı annelik yasasını yürürlüğe koymasını istedi.

İsrail, Temmuz 2021 tarihinde eşcinsel çiftlere ve bekar erkeklere yönelik taşıyıcı annelik yasağını kaldırdı.

LGBTİ çiftler ve iki sivil toplum kuruluşu, İsrail Yüksek Mahkemesi’ne Temmuz 2021 tarihinde aldığı kararı uygulaması için dilekçe verdi.

Taşıyıcı annelik uygulaması daha önce heteroseksüel çiftleri ve doğurganlık sorunu yaşayan bekar kadınları kapsıyordu. Yeni kararın 11 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe girmesi gerekiyordu.

LGBTİ aktivistleri Yoav ve Itai Arad-Pinkas’ın yaptığı açıklamaya göre, Sağlık Bakanlığı ‘korkunç ayrımcılığın devam ettiğini’ vurgulayarak taşıyıcı annelik taleplerini karmaşık hale getiriyor. Aktivistler, yazdıkları dilekçede bekar erkekler ve eşcinsel çiftlerin, devlet adına süreç için gerekli olan doğurganlık tedavilerine katılma haklarına sahip olmadığını, sağlık planı veya tamamlayıcı sigorta kapsamında eşit geri ödeme olmadığını söyledi.

Sağlık Bakanlığı ve Sağlık Bakanı Nitzan Horowitz yaptığı açıklamada, Yüksek Mahkeme’nin kararına uygun olarak birkaç taşıyıcı annelik uygulamasının eşcinsel erkekler için onaylandığını söyledi.

Bununla birlikte Bakanlık, süreç için eşcinsel erkeklere devlet yardımı vermenin mümkün olup olmadığını araştırdığını ve ilgili mevcut yasanın kadınlar için geçerli olduğunu ancak eşcinsel erkekler için aynı olmayabileceğini söyledi.

İlgili dilekçede sivil toplum kuruluşları, taşıyıcı anneliğin fonlanma olmadan çok daha zor olacağını ve eşit olmayacağını öne sürdüler.

Itai ve Yaov, İsrail’de taşıyıcı annelik hakları için birkaç yıldır mücadele ediyor.