Dünya Basınında Bugün

İsrail ile Hamas arasındaki ateşkesin uzatılması dünya basınında

28 Kasım 2023 09:34

T24 Dış Haberler

İsrail ve Hamas arasındaki ateşkesin iki gün uzatılmasına ilişkin anlaşma, Gazze'de çatışmaların yeniden başlamasına 12 saatten biraz fazla bir süre kala arabulucuların çılgınca bir çabasının ardından kabul edildi. Gazze'de ateşkes iki gün daha uzatılırken bir Hamas lideri, asker esirlerin serbest bırakılması için müzakerelere açık olduklarını ancak "bedelinin daha ağır olacağını" söyledi. Hamas'ın elindeki esirlerden biri olan genç bir çocuk, yaşadıklarının günlüğünü tuttu. Çocuğun yazdıklarına göre pirinç ve ekmekle besleniyorlardı; ellerinden geldiğince sandalye ve banklarda uyuyorlardı. İsrail, Batı Şeria'da birçok mahalleye baskın düzenledi ve çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Gazze ateşkesinin geçen hafta yürürlüğe girmesinden bu yana gerçekleşen dördüncü takasta üç Filistinli kadın ve 30 çocuk İsrail hapishanelerinden serbest bırakıldı. Kızılhaç ayrıca Gazze'de tutulan 11 İsrailli esirin serbest bırakılmasını ve transferini başarıyla sağladığını açıkladı.

28 Kasım 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Ateşkesin uzatılması için varılan anlaşma onlarca rehinenin daha serbest bırakılması umudunu artırıyor

İsrail ve Hamas arasındaki ateşkesin iki gün uzatılmasına ilişkin anlaşma, Gazze'de çatışmaların yeniden başlamasına 12 saatten biraz fazla bir süre kala arabulucuların çılgınca bir çabasının ardından kabul edildi.


The Times | Hamas askerlerin serbest bırakılması için "daha yüksek bedel" talep ediyor

İsrail ve Hamas dün gece Gazze'deki ateşkesin iki gün uzatılması konusunda anlaşırken, kırılgan ateşkesin sona ermesine saatler kala 11 rehine daha serbest bırakıldı.

Katar, Mısır ve ABD, İsrail'e daha fazla rehinenin kurtarılması ve paramparça olmuş bölgeye daha fazla insani yardımın girmesine izin verilmesi için anlaşmanın uzatılması yönünde baskı yapmıştı.

Hamas, Filistin İslami Cihad'ın elindekiler de dahil olmak üzere daha fazla kadın ve çocuğun yerini tespit ettiğini söyledi.

Al Arabi'ye konuşan Hamas liderlerinden Ezaat al Rashq, "Asker esirler konusunda pazarlık yapmaya hazırız ancak bunun için doğru zaman gerekiyor ve bedel çok daha yüksek olacaktır" dedi.


The Daily Telegraph | Britanya, trans yasalarını engellediği için BM kara listesiyle karşı karşıya

Britanya, biyolojik cinsiyeti savunduğu için Birleşmiş Milletler'in insan hakları organında kara listeye alınabilir.

İngiltere'nin Eşitlikler ve İnsan Hakları Komisyonu, LGBT yardım kuruluşu Stonewall'un başını çektiği trans hakları gruplarının lobi faaliyetlerinin ardından uluslararası akreditasyonunun "özel bir incelemeye" tabi tutulmasıyla karşı karşıya.


The Washington Post | Gazze'deki esaretin ayrıntıları ortaya çıkıyor

Hamas'ın elindeki esirlerden biri olan genç bir çocuk, yaşadıklarının günlüğünü tuttu. Çocuğun yazdıklarına göre pirinç ve ekmekle besleniyorlardı; ellerinden geldiğince sandalye ve banklarda uyuyorlardı.

En az bir kişi kendisini esir alanlardan kaçmaya çalışırken İsrail'in hava saldırısı sonucu bulunduğu bina çöktü.


The New York Times | İsrail ve Hamas duraklama ve takas süresini uzatma konusunda anlaştı

Kolay çözümlere meydan okuyan bir krizle yedi hafta mücadele ettikten sonra Başkan Biden, 7 Ekim'de İsrail'e yapılan terörist saldırıda anne ve babası öldürülen 4 yaşındaki tek bir kız çocuğunu kurtararak teselli bulabilir.

Katar hükümeti, İsrail ve Hamas'ın Pazartesi günü, yedi haftalık yoğun savaşın ardından Gazze Şeridi'ne bir ölçüde sükûnet getiren ateşkesi iki gün uzatma konusunda anlaştıklarını açıkladı.


Al Arabiya | Tutuklu Filistinlileri serbest bırakan İsrail, Batı Şeria'daki baskınlarda onlarca kişiyi gözaltına aldı

Hamas ile ateşkesin uzatılmasına ve bir gecede hapse atılan onlarca Filistinlinin serbest bırakılmasına rağmen İsrail, Batı Şeria'da birçok mahalleye baskın düzenledi ve çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.


Al Jazeera | Ateşkes uzatılırken Gazze sakinleri rahat bir nefes aldı

Arabulucu Katar, İsrail ve Hamas'ın çatışmalara 48 saat daha ara vermeyi kabul ettiğini açıkladı. Gazze ateşkesinin geçen hafta yürürlüğe girmesinden bu yana gerçekleşen dördüncü takasta üç Filistinli kadın ve 30 çocuk İsrail hapishanelerinden serbest bırakıldı. Kızılhaç ayrıca Gazze'de tutulan 11 İsrailli esirin serbest bırakılmasını ve transferini başarıyla sağladığını açıkladı. Batı Şeria'nın Beytunya kasabasında bir Filistinli İsrail güçleri tarafından öldürüldü.


eKathimerini | Sunak, Londra'da Miçotakis ile yapacağı görüşmeyi iptal etti

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, Londra'da Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile yapacağı görüşmeyi iptal etti. Miçotakis, görüşmenin son anda iptal edilmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. 

Miçotakis, "Yunanistan ve Britanya geleneksel dostluk bağlarıyla birbirine bağlıdır ve ikili ilişkilerimizin çerçevesi son derece geniştir" diye ekledi.

Hükümet kaynakları Kathimerini'ye yaptıkları açıklamada, Sunak'ın Yunan başbakanının mermerlerin iadesi konusunda dile getirdiği görüşlerden rahatsız olması nedeniyle görüşmenin iptal edildiğini söyledi.