Dünya

İsrail Dışişleri Bakanı duyurdu: Paraguay, büyükelçiliği Kudüs'e taşıyacak

Paraguay'ın Kudüs'te bir büyükelçilik açması halinde Paraguay, Kosova, Honduras, Guatemala ve ABD ile birlikte son beş yılda bunu yapan beşinci ülke olacak

17 Ağustos 2023 07:58

T24 Dış Haberler

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Paraguay'ın Tel Aviv'deki büyükelçiliğini bu yılın sonlarında Kudüs'e taşıyacağını duyurdu. Cohen, duyuruyu, Paraguay'ın yeni Devlet Başkanı Santiago Peña ile salı günü yaptığı görüşmenin ardından açıkladı. 

Cohen, "Uzun zamandır İsrail Devleti ve Yahudi halkının yanında yer alan Latin Amerika ülkeleriyle aramızdaki önemli tarihi bağı devam ettirecek ve güçlendireceğiz" mesajı verdi. 

Büyükelçiliğin taşınması kararının, iki ülke arasında beş yıldır devam eden gerginliği sona erdirebileceği konuşuluyor.

2017 sonlarında dönemin ABD Başkanı Donald Trump, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdıklarını ve ABD Büyükelçiliği'ni Tel Aviv'den Kudüs'e taşıyacaklarını duyurmuştu. Dönemin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise ABD'nin kararının ardından yaptığı ilk açıklamada Trump'a teşekkür etmiş ve, "İsrail halkı sonsuza kadar minnettar olacak" demişti. 

Filistin lideri Mahmud Abbas ise Trump'ın açıklamalarına tepki göstererek, Kudüs'ü "Filistinlilerin ebedi başkenti" olarak tanımlamış, "ABD bu kabul edilemez kararıyla, bilinçli bir şekilde tüm barış görüşmelerinin altını oymaktadır" diye konuşmuştu.

ABD'nin bu kararına tepki gösterenler arasında Türkiye de bulunuyordu. Dönemin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, kararı, "uluslararası hukukun açık ihlali" olarak tanımlamıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, "Kudüs Müslümanların kırmızı çizgisidir" diye konuşmuş, "ABD'yi bölgedeki sorunu daha da derinleştirecek böyle bir adım atmaması için bir kez daha ikaz ediyorum. İsrail ile diplomatik bağları koparırız" ifadelerini kullanmıştı.

Mavi Marmara baskını nedeniyle ilişkileri gergin olan İsrail ve Türkiye, geçtiğimiz yıl bir normalleşme süreci başlattı. Normalleşmenin başlamasında İsrail'in yeni Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un göreve başlaması etkili oldu. İki ülke arasında diplomatik ilişkiler, en üst seviyeye çıkarıldı ve karşılıklı büyükelçi atamaları gerçekleştirildi. Ancak Trump'ın aldığı kararın aksine Türkiye'nin İsrail Büyükelçiliği hâlâ Tel Aviv'de bulunuyor. 

5 yıllık "büyükelçilik" krizi

2018'de Paraguay'ın o dönemki Devlet Başkanı Horatio Cartes, dönemin ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD Büyükelçiliği'ni Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma kararının ardından Paraguay'ın da İsrail'deki Büyükelçiliği'nin Kudüs'e taşınacağını duyurmuştu. 

Ancak bu duyurudan birkaç ay sonra Cartes'in halefi Mario Abdo Benítez, bu kararı iptal etmiş ve büyükelçiliği Tel Aviv'e geri taşımıştı. Benítez'in bu hamlesi, iki ülke arasında diplomatik krize yol açmış ve İsrail, Paraguay'ın başkenti Asunción'daki büyükelçiliğini kapattığını duyurmuştu. 

Cohen, Paraguay'ın büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacağını duyursa da şimdiye kadar Peña'dan konuya ilişkin resmi açıklama gelmedi. Seçim vaatleri arasında İsrail Büyükelçiliği'ni Kudüs'e taşımak da bulunan Peña, martta yaptığı açıklamada, "İsrail Devleti Kudüs'ü başkenti olarak tanımaktadır. Parlamentonun merkezi Kudüs'te, Başkan Kudüs'te. Öyleyse biz kimiz ki onların başkentlerini nerede kurduklarını sorgulayalım?" demişti. 

Paraguay, Kudüs'te bir büyükelçilik açması halinde Kosova, Honduras, Guatemala ve ABD'den sonra son beş yılda bunu yapan beşinci ülke olacak.