Dünya

İsrail, Cibaliya Mülteci Kampı'nda bir yerleşim alanını bombaladı; ölü ve yaralı sayısı bilinmiyor

İsrail ordusu, dün erken saatlerde El Şifa'ya baskın düzenlediklerini ve günü aramalarla geçirdiklerini duyurmuştu; ordunun hastanedeki aramalarda ele geçirdiklerini söylediği teçhizatlar, Hamas'ın hastanede bir karargahı olduğu iddiasını doğrulamıyor

16 Kasım 2023 20:30

T24 Dış Haberler

İsrail, 7 Ekim'de beri Hamas'ı yok etme sözü verdi ancak savaştan sonra Gazze'yi kimin yöneteceğini belirleyen bir plan ortaya konmadı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu daha önce İsrail'in Gazze'de belirsiz bir süre boyunca "genel güvenlik" sorumluluğunu sürdürmek zorunda kalacağını söylemişti. Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise tam bir siyasi çözüme ulaşılması durumunda Gazze yönetimine talip olduğunu açıklamıştı. 

Filistin Telekomünikasyon Şirketi, enerji kaynaklarının tükenmesi nedeniyle Gazze Şeridi'ndeki sabit hat ve cep telefonları ile internet iletişim hizmetleri tamamen kesildiğini duyurdu.  

Filistin Kızılayı'ndan yapılan açıklamada ise İsrail tanklarının Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki El-Ehli Baptist Hastanesi’ni kuşattığı, ekiplerin hareket edemediği ve yaralılara ulaşılamadığı belirtildi. 

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'nda bir sivil yerleşim alanını bombaladı.

TIKLAYIN | Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas: Kapsamlı bir siyasi çözüm çerçevesinde Gazze yönetiminde rol oynayabilirim

Herzog: Gazze'de çok güçlü bir kuvvetin kalması gerekebilir

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Hamas'ın savaştan sonra yeniden ortaya çıkmasını engellemek için yakın gelecekte Gazze'de "çok güçlü bir kuvvetin" kalması gerekebileceğini söyledi. Ancak ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'yi işgal etmenin "büyük bir hata" olacağı konusunda uyarmıştı. 

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, bugün The Financial Times'da (FT) yayımlanan röportajında "Eğer geri çekilirsek, o zaman yönetimi kim devralacak? Bir boşluk bırakamayız. Mekanizmanın ne olacağını düşünmeliyiz; havada uçuşan pek çok fikir var" dedi. "Ancak hiç kimse burayı, Gazze'yi yeniden bir terör üssüne dönüştürmek istemeyecektir" diye ekledi.

Herzog, FT'ye verdiği demeçte İsrail hükümetinin savaş sona erdiğinde Gazze'nin nasıl yönetileceğine dair birçok fikri tartıştığını ve ABD ile bölgedeki komşularının çatışma sonrası düzene bir şekilde müdahil olacağını düşündüğünü söyledi.

Biden: İki devletli çözüm çatışmayı çözmenin tek yolu

Biden, Çarşamba günü yaptığı açıklamada İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya iki devletli çözümün İsrail-Filistin çatışmasını çözmenin tek yolu olduğunu ve Gazze'yi işgal etmenin "büyük bir hata" olacağını açıkça ifade ettiğini söylemişti. 

İsrail ordusundan Şifa'ya baskın: Tünellere dair açıklama yapılmadı

İsrail ordusu, dün erken saatlerde El Şifa'ya baskın düzenlediklerini ve günü aramalarla geçirdiklerini duyurmuştu. Orduya ait bir videoda, kompleks içindeki açıklanmayan bir binada ele geçirildiği belirtilen otomatik silahlar, el bombaları, mühimmat ve uçaksavar ceketleri gösterildi. Ancak görüntülerde, hastanenin Hamas tarafından kullanıldığı iddialarını doğrulayan gerçek bir kanıta rastlanmadı. 

TIKLAYIN | İsrail ordusu, "operasyon için" Gazze'deki en büyük hastaneye girdiklerini açıkladı

Ordu sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari Çarşamba günü geç saatlerde düzenlediği basın brifinginde "Birlikler hastaneyi hassas ve istihbarata dayalı bir şekilde aramaya devam ediyor" dedi.

İsrail askerleri Şifa Hastanesi'nde arama yapıyor
İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndeki El Şifa hastane kompleksinde
bulduğunu söylediği silah ve teçhizat

Ancak İsrail ordusu, El Şifa'da herhangi bir tünel girişini bulup bulmadıklarından bahsetmedi. Ordu daha önce hastanenin altında Hamas'a ait bir tünel ağı olduğunu iddia etmişti. Hamas ise bunu yalanlamış ve açıklamaları reddetmişti. 

Gazze'ye yakıt taşıyan ilk kamyon Refah'tan girdi

Savaşın başlamasından bu yana Gazze'ye yakıt taşıyan ilk kamyon, Çarşamba günü Mısır'dan geçerek Birleşmiş Milletler'e teslim edildi ancak bu yardım operasyonlarını engelleyen kıtlığı hafifletmeye yaramayacak.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Çarşamba günü, yardım erişimine izin vermek için çatışmalara "yeterli sayıda gün" boyunca acil ve uzatılmış insani yardım molası verilmesi çağrısında bulundu. Konsey ayrıca aldığı bir kararla Hamas'ın elindeki tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması çağrısında bulundu.

İsrail şu ana kadar Hamas'ın yararına olacağını söylediği ateşkes çağrılarını reddetti. Ancak Katar'ın arabuluculuğunda yürütülen müzakerelerde çatışmalara ara verilmesi görüşüldü.

"Netanyahu'yu değiştirmenin vakti geldi"

İsrail'in muhalefet lideri Yair Lapid, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve aşırı sağcı kabinesinin değişme zamanının geldiğini söyledi. Lapid, "Ulusal bir yeniden yapılan hükümeti kurmamız gerekiyor" dedi.

TIKLAYIN | İsrail muhalefet lideri Lapid: Netanyahu'yu değiştirmenin vakti geldi, ulusal bir yeniden yapılan hükümeti kurmamız gerekiyor

İsrail muhalefet lideri Lapid, 7 Ekim'den bu yana İsrail ordusunun ve halkının direndiğini ancak "zayıf halkanın hükümet ve özellikle de başbakan olduğunu" söyledi. Muhalefet lideri, "Ulusal bir yeniden yapılanma hükümeti kurmamız gerekiyor. Likud buna liderlik edecek, Netanyahu ve aşırı sağcılar değiştirilecek" dedi.

Gazze'deki sabit hat ve internet erişimi tamamen kesildi 

Filistin Telekomünikasyon Şirketi, enerji kaynaklarının tükenmesi nedeniyle Gazze Şeridi'ndeki sabit hat ve cep telefonları ile internet iletişim hizmetleri tamamen kesildiğini duyurdu.  

UNRWA: Gazze'de şimdi yakıta ve ateşkese ihtiyaç var 

UNRWA Genel Komiseri Lazzarini, Gazze'de şimdi ateşkese ve yakıta ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, "Daha fazla beklersek, insanların ölmesinin asıl nedeninin yakıt kıtlığı olacağını göreceğiz" dedi. 

İsrail, El-Ehli Baptist Hastanesi’ni kuşattı

Filistin Kızılayı, İsrail tanklarının Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki El-Ehli Baptist Hastanesi’ni kuşattığını, ekiplerinin hareket edemediğini ve yaralılara ulaşılamadığını açıkladı. 

Gazze'deki hükümet: İsrail'in kuşattığı Şifa Hastanesi'nde su ve yiyecek yok, insanlar ölümle karşı karşıya