Dünya

İsrail, 20 yılın en büyük Batı Şeria operasyonunu sonlandırdı; askerler Cenin'den çekildi

05 Temmuz 2023 13:31

T24 Dış Haberler

İsrail, işgal altındaki Batı Şeria'ya 20 yıldır gerçekleştirdiği en büyük operasyonu yaptıktan sonra Cenin'den güçlerini çekti.

Yerel basına göre İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagarti, Cenin'den tüm askerlerinin çıktığını ve Cenin'deki operasyonun tamamlandığını ifade etti. The Guardian'ın aktardığına göre görgü tanıkları,  salı günü güneşin batmasının ardından İsrail konvoylarının Cenin'den uzaklaştığını belirtti.

İsrail askerleri çekilirken, çarşamba sabah saatlerinde Gazze'den İsrail'e doğru 5 roket ateşlendi. İsrail de karşılık olarak Gazze'de bir yer altı silah üretim tesisini vurduğunu ifade etti.

Saldırıya uğrayan Cenin mülteci kampındakiler, sabah saatlerinde evlerini tamir etmeye ve enkazları temizlemeye başladılar. Elektrikçiler, kampa tekrar elektrik sağlamak için çalışmalarını başlattı. 

Kamptaki son yangınların da sabah saatlerinde söndürüldüğü ifade edildi. 

En az 5'i savaşçı olan 12 Filistinli saldırılarda hayatını kaybetti. İsrail de bir askerinin Cenin'de öldürüldüğünü bildirildi.

Sağlık yetkilileri, Cenin'de onlarca sivilin yaralandığını ifade etti. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Cenin bölgesindeki bir İsrail askeri karakolunu ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, “Şu anda operasyonumuzu tamamlıyoruz, Cenin’deki kapsamlı operasyonumuzun tek seferlik olmayacağını söyleyebilirim” diye konuştu. Netanyahu, “terörizmi" gördükleri her yerde yok edeceklerini söyledi.