Dünya

İspanya'daki çiftçiler traktörleriyle ülke genelinde eylemde

06 Şubat 2024 14:27

T24 Dış Haberler

İspanya'daki çiftçiler de ülke genelinde protesto gösterileri düzenleyen Avrupalı ​​meslektaşlarına katıldı.

İspanyol çiftçiler, Avrupa Birliği'nden daha fazla esneklik, AB üyesi olmayan ülkelerin ürünleri üzerinde daha sıkı kontroller ve hükümetlerinden daha fazla yardım talep etti. 

Bu ayın sonlarında Madrid'in merkezinde büyük bir gösteri yapılması planlanırken, birçok bölgede yolları kapattılar ve trafiğin ciddi şekilde etkilenmesine neden olan protestolara imza attılar.

İspanyol çiftçilerin Fransa, Belçika, Hollanda, İtalya ve son zamanlarda protesto düzenleyen diğer ülkelerdeki çiftçilerle benzer şikayetleri var.

Çiftçiler, AB'nin Ortak Tarım Politikası (CAP) kapsamındaki düzenlemelerin yanı sıra, yüksek yakıt ve enerji maliyetlerinin de kâr elde etmelerini zorlaştırdığı yönünde şikayetlerini dile getirdiler. 

Bir tahıl çiftçisi, "Buğday ve arpa üretmenin maliyetleri çok yüksek. Gübreye, böcek ilacına, yakıta para ödemek zorundasınız. Bu bizi öldürüyor. Çok yüksek fiyatlar ödüyoruz ama yine de düşük fiyatlarla satıyoruz" dedi. 

Protestocu Fransız çiftçiler, İspanyol üreticileri AB kurallarına tam olarak uymayarak kendi fiyatlarını düşürmekle suçladı. Geçen hafta, Fransa eski bakanı Ségolène Royal, İspanyol organik domateslerinin "sahte organik" olduğunu iddia ederek tartışmalara yol açtı. İspanyol gıda ve tarım sektörünün öfkeli tepkisine rağmen Başbakan Pedro Sánchez, Royal'i İspanyol domatesini denemeye davet etti.

Besi hayvanı ve tahıl yetiştiren Estrella Pérez, "Çok sayıda kontrolden ve AB dışı ülkelerden gelen ürünlerin tabi olmadığı pek çok sağlık düzenlemesinden geçmek zorundayız. Sadece çiftçilik için bir gelecek istiyoruz ve şu anda bunu göremiyoruz" dedi. 

İspanyol çiftçilerin durumu kuraklıkla daha da kötüleşti. Ülkenin birçok bölgesinde son aylarda normal seviyelerde yağmur görülmedi, bu da hasadı etkiledi.