Dünya
BBC Türkçe

İspanya'da savcılar, Başbakan'ın eşi hakkındaki yolsuzluk soruşturmasının düşürülmesini istedi

Sağcı bir yolsuzlukla mücadele grubunun iddiaları sonrası, mahkeme ön soruşturma yapılması kararı vermişti

26 Nisan 2024 12:10

İspanya’da savcılar, Başbakan Pedro Sanchez’in eşi hakkındaki yolsuzluk iddialarına dair soruşturmanın düşürülmesi çağrısı yaptı.

Savcıların ön soruşturma kararı üzerine Sanchez, görevde kalıp kalmayacağını değerlendirmek için kamu görevlerinden çekildiğini açıklamıştı.

Madrid’deki mahkemeye başvuran savcılar, Begona Gomez hakkındaki şikayetle ilgili herhangi bir kanıt olmadığını söyledi.

Sağcı bir yolsuzlukla mücadele grubunun iddiaları sonrası, mahkeme ön soruşturma yapılması kararı vermişti.

Ancak grup, daha sonra iddiaların yanlış olabileceğini kabul etti.

İspanya Başbakanı Sanchez, Çarşamba akşamki programını askıya aldığını duyurmuştu. Başbakan “durup, düşünmesi” gerektiğini söyledi ve ayrıca “sağ ve aşırı sağın daha önce görülmemiş bir karalama ve taciz kampanyası altında olduğunu belirtti.

Başbakan, iddiaların asılsız olduğunu kanıtlamak için eşinin yargıyla işbirliği yapacağını da söylemiş ve görevde kalıp kalmama kararını Pazartesi günü vereceğini duyurmuştu.

Savcının, soruşturma kararına karşı çıkması, geleceğini değerlendiren Başbakanın lehine. Ancak ülkede sıklıkla yavaş çalışan adalet sistemi düşünüldüğünde, nihayetinde böyle bir karar çıkarsa, Gomez hakkındaki iddiaların rafa kalkması zaman alabilir.

Begona Gomez hakkındaki şikayet, yolsuzlukla mücadele kampanyası yürüten Manos Limpias (Temiz Eller) tarafından yapıldı. Grubun aşırı sağla bağlantılı, Miguel Bernard adlı bir lideri var.

Temiz Eller’in daha geçmişte de siyasetçilere karşı başarısız davalar açtığı düşünüldüğünde, savcılığın kararı şaşırtıcı değil.

Mahkeme, Begoma Gomez'e yönelik suçlamaların detaylarını açıklamadı, ancak nüfuz ticareti ve yolsuzluk iddialarının araştırıldığını belirtti.

Ancak, El Confidencial internet sitesi, soruşturmada Gomez’in kamu parası ve ihalesi alan şirketlerle bağlantılarına odaklanılacağını yazmıştı.

Özellikle de turizm grubu Globalia ve 2020’de yönettiği IE Afrika Merkezi adlı vakıf arasında yapılan "sponsorluk anlaşmasından" bahsedildi. Globalia, 2020’deki Covid-19 krizi döneminde havayolları şirketi Air Europa’nın kurtarılması için devletten 475 milyon euro almıştı.

Temiz Eller Grubu, Bernard imzalı yazılı bir açıklama yaptı ve iddialarının doğru olmayabileceğini kabul etti. Açıklamada, “Doğru değillerse, yanlış olmalarının sorumluluğu bunları yayımlayanlarındır” denildi.

Ülkede iki ay içinde önemli seçimler yaklaşırken, Muhafazakâr Halk Partisi lideri Alberto Núñez Feijóo, başbakanı “bir siyasi hayatta kalma operasyonuna” girişmek ve olan biteni gösteriye dönüştürmekle suçladı.

Sanchez, 2018’den bu yana iktidarda ve Sosyalist Parti Haziran’da Avrupa Parlamentosu, Temmuz’da da Katalonya bölgesinde seçimlere girecek.

Pedro Sanchez şu anda, iki ayrılıkçı Katalan partisinin de bulunduğu bir koalisyonun başında. Bu partiler, 2017’de Katalonya’da yapılan bağımsızlık referandumunu da kapsayan bir af çıkartılması karşılığında hükümete destek vermeyi kabul etmişti.

Geçen yılki seçimlerin ardından, Sanchez bu iki partinin desteği olmadan hükümette kalamıyor.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir