Ekonomi

İSO Başkanı Bahçıvan: Türkiye’nin, dünya finans piyasalarıyla tekrar barışmasına ihtiyaç var

Erdal Bahçıvan, dış kaynak gelmediğini ve ihracatçı dövizleri ya da mevduat üzerinden döviz kaynağı oluşturulmaya çalıştığını söyledi

09 Ocak 2023 08:34

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, “Bir an evvel kaliteli bir kanın vücuda girmesini sağlamamız lazım. Türkiye’nin, dünya finans piyasalarıyla tekrar barışık hale gelmesine ihtiyaç var" dedi.

Bahçıvan, Ekonomi gazetesine konuştu. Bahçıvan, "enflasyon, Kovid kadar tehlikeli" dedikten sonra "Ancak son aylarda görüyoruz ki artık enflasyon ekonomi yönetiminin de, siyasetin de, cumhurbaşkanımızın da söylemlerinde net bir şekilde mücadele edilmesi ve hayatımızdan çıkması gereken bir konu haline gelmiş gözüküyor. Demek ki bu enflasyonla yaşanmayacağı, enflasyonla mücadele edileceği ve tekrar Türkiye’yi dünyayla beraber makul bir enflasyon seviyesine getirme noktasında ortak bir akıl çıkmış vaziyette. 2022’nin bence manşeti buydu ve 2023’e girerken de dünyada ve Türkiye’de hala bu konu tam çözülmüş değil” ifadelerini kullandı.

"İhracatçı dövizleri ya da mevduat üzerinden döviz kaynağı oluşturulmaya çalışılıyor"

Bahçıvan, Türkiye için 2023'ün en önemli sorununun enflasyon olduğunu söyleyerek, “Ancak enflasyonla mücadelenin metodolojisi ne olacak? Enflasyonla mücadele yöntemlerinden hangi silahı, hangi araçları kullanacağız ve bunlar hakikaten kalıcı anlamda bir netice verecek mi, bunu zaman gösterecek. Onun için de biraz zamana ihtiyaç var” dedi.

Türkiye'ye dış kaynak gelmediğini vurgulayan Bahçıvan, şunları söyledi:

“Temel sorunumuz kendi kaynaklarımızla iç içe kalıyor olmamız. Yani Türkiye’ye ne yazık ki güçlü bir dış kaynak akışı yok. Güçlü ve kaliteli bir yabancı sermaye akışı yok. Bu da bizi sıkıştırdı. İhracatçının getirilen dövizlilerin üzerinden ya da içerideki mevduat üzerinden bir döviz kaynağı oluşturulmaya çalışılıyor...

Finans piyasalarıyla barışılmalı mesajı

Bu yönde her yeni çıkan düzenleme de telaş yaratıyor. Ancak bizim için bence bir an evvel kaliteli bir kanın vücuda girmesini sağlamamız lazım. Bunu yılın ikinci yarısında başarabilirsek, 2023’te geçen 2 yıldan farklı bir tablo ortaya koyabiliriz. Türkiye’nin dünya finans sistemiyle, finans piyasalarıyla tekrar barışık hale gelmesine ve tekrar hak ettiğimiz rasyonel bir ilişkinin başlamasına hepimizin şiddetle ihtiyacı var." 

Büyüme performansının sürdürülebilirliği "kuşkulu"

Bahçıvan, 2022'deki büyüme performansının sürdürülebilirliğinin "kuşkulu" olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Ama bizim tabii dikkat etmemiz gereken olay sağlıklı, kaliteli ve nitelikli bir büyüme oranı yakalayabilmek. PMI tablolarına baktığımız zaman görüyoruz ki sanayi tarafında bir ivme kaybı başlamış vaziyette. Bu da büyümenin üretimden son dönemlerde almış olduğu güçlü payın beş-altı aydan beri hafiften gerilemeye başladığını gösteriyor. Ama yine de dünyada böylesine bir döneminde yüzde 5–5,5 büyüme piyasanın hareketli olduğunun bir göstergesi. Perakende tarafında da üretim tarafında da... Ama 2023’te bunun ne kadar devam ettirebileceği, özellikle ihracata dayalı tarafta bunu ne kadar görebileceğimiz noktasında hepimizin ciddi anlamda kuşkuları var.”