Ekonomi

İSO Başkanı Bahçıvan: Beklenen büyük İstanbul depremi milli gelirin yarısına etki edecek

Bahçıvan, "Bugün ne Türkiye’nin ne de İstanbul’un, bilim dünyasının beklediği “Büyük İstanbul Depremi”ne hazır olduğunu söylemek çok zor" dedi

22 Şubat 2023 16:08

İstanbul Sanayi (İSO) Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, beklenen büyük İstanbul depreminin milli gelirin yarısına etki edeceğini belirterek "Bugün ne Türkiye’nin ne de İstanbul’un, bilim dünyasının beklediği “Büyük İstanbul Depremi”ne hazır olduğunu söylemek çok zor" diye konuştu.

İSO Meclisi'nin şubat olağan toplantısında konuşan Bahçıvan, “İSO olarak kolları sıvadık ve tüm üyelerimizin katkılarıyla 1.000 konteynerden oluşacak İSO Yaşam Kenti”nin kurulması çalışmalarımız sonuçlanma aşamasına geldi. İlgili makamlarla en üst seviyede görüşmelerimizi en kısa sürede sonuçlandırdık" ifadelerini kullandı.

"İSO Yaşam Kenti’ni inşa edeceğiz"

Bahçıvan, şunları söyledi:

"Depremin çok ağır bir şekilde yıkım yarattığı Hatay ilimizin Antakya şehir merkezinde bir arazi İSO’ya tahsis edildi. Antakya şehir merkezindeki tahsisli arazide altyapı çalışmalarının tamamlanmasını müteakiben, yaşam kentimizin kurulum çalışmalarını hızlı bir şekilde başlatacağız. Mart ayı içerisinde bu projemizde hayatın başlamış olmasını hedefliyoruz. Burada inşallah sadece konteyner kent kurmayacağız. Oraya bir ruh katmak, orada bir yaşam kurmak, bu insanlarımıza daha sonra da dokunacak proje olarak İSO Yaşam Kenti’ni inşa edeceğiz. Buraya yerleşecek olan insanlarımıza en azından eğitim, gıda ve sağlık destekleri de vereceğiz. Bu yaşam kentine sadece üyelerimiz değil, yurtiçi ve yurtdışındaki dostlarımız da katkıda bulunabilecek. Projemize gayet güçlü bir ilgi oldu.” 

"GSYH içindeki payı yüzde 10’a yakın"

Bahçıvan, bölgenin ülke ekonomisindeki yerine yönelik olarak da şu verileri paylaştı:

“Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerden etkilenen 11 ilimizin Türkiye ekonomisindeki ağırlığına bakacak olursak, bu illerimizin toplam nüfusumuzdaki payı yüzde 16,4 düzeyinde. Benzer bir oran istihdam için de geçerli. Bu illerimizin GSYH içindeki payı 2021 yılı itibarıyla yüzde 10’a yakın. Bölgenin Türkiye ekonomisindeki ağırlığında tarım ve hayvancılık öne çıkmakta. Son verilere göre 11 ilimizin tarımsal üretim değeri içindeki payı da yüzde 16’lar civarında. Bölgenin sanayimiz içinde de hafife alınamayacak bir ağırlığı bulunmakta.

Bölgemizin imalat sanayi katma değeri içindeki payı 2021 yılı rakamlarıyla yüzde 11,5. Ve geçen yıl imalat sanayi ihracatımızın yüzde 8’inden fazlası bu bölgemizden yapılmış. Yıkımdan zarar gören 11 ilimizdeki toplam girişim sayısı, ülkemizin yüzde 12’sini oluşturuyor. Her yıl düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz Türkiye’nin 500 Büyük ve İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmalarımızın 2021 sonuçlarında deprem bölgemizden 153 değerli firmamız da yer aldı. Hiç şüphesiz depremlerin; tedarik zincirlerinde yarattığı aksamalar, neden olduğu altyapı, fiziki sermaye ve işgücü kayıpları, üretim ve tüketim harcamalarına olumsuz etkisi ve daha birçok faktör göz önüne alındığında önemli bir ekonomik etkisinin olduğu son derece açık.”

"Bağcılar, Güngören, Esenler, Ümraniye ve Zeytinburnu'nda sanayi tesislerinin yaklaşık yüzde 80’inin inşa yılı 2000 yılı öncesine ait"

Bahçıvan, İstanbul'da beklenen büyük depremle ilgili, "Marmara Depremi olarak da ifade edebileceğimiz bu afet, tehdit altındaki çevre iller ile birlikte Türkiye’nin milli gelirinin yarısına etki edecek. Beklenen riski kabul edilebilir bir seviyeye indirmezsek, bedelini yine maalesef ülke olarak hepimiz ödeyeceğiz. Zemin ile yapı bütünselliğini sağladığımız, doğru tasarım ile doğru uygulamalar gerçekleştirdiğimiz ve sağlıklı bir yapı denetim sistemi kurduğumuzda depremin etkilerini en aza indirmiş olacağız. Bugün ne Türkiye’nin ne de İstanbul’un, bilim dünyasının beklediği 'Büyük İstanbul Depremi'ne hazır olduğunu söylemek çok zor" değerlendirmesini yaptı.

Bahçıvan, "İSO olarak daha önce de muhtelif defalar ifade ettiğimiz gibi, İstanbul’daki tüm sanayi firmalarının samimi ve sağlıklı bir check-up’ı yapılmalı ve uygun olmayan binaların da çok hızlı bir şekilde dönüşümleri sağlanmalı. İstanbul Valiliğimiz ile geçtiğimiz dönem yürüttüğümüz yoğun çalışmalara göre, İstanbul’da Bağcılar, Güngören, Esenler, Ümraniye ve Zeytinburnu ilçelerinde sanayi tesislerinin yaklaşık yüzde 80’inin inşa yılı 2000 yılı öncesine ait" bilgisini paylaştı.