Ekonomi

İsmet Berkan: Ekonomi özeleştirisi Erdoğan'dan gelmedikçe yatırımcı inandırıcılık sorunu yaşayacak

08 Ağustos 2023 08:17

Karar yazarı İsmet Berkan, yeni ekonomi yönetiminin "rasyonel" olmaktan söz ettiğini ancak bunun yabancı yatırımcılar tarafından yeterince karşılık bulmadığını ifade ederek, "Mesele sadece faizin seviyesi değil. Mesele, 2018’de bu bilim dışı politikaları hayata geçirip bütün Türkiye’ye büyük bedel ödeten siyasi otoritenin çıkıp ‘Ben hatalıydım, yanlış politika uyguladım, bilimle savaştım, şimdi hatamı anladım ve bilimin emrettiğine geri dönüyorum’ dememiş olması" yorumunu yaptı. 

Berkan, ekonomiye yönelik özeleştirinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan gelmedikçe, Merkez Bankası'nın faizi kaça yükseltirse yükseltsin yerli yabancı ekonomik aktörler açısından inandırıcılık sorunu yaşanacağını savundu.

Berkan, şunları kaydetti:

"Burada bir psikolojik eşik olduğuna kuşku yok. Tayyip Erdoğan defalarca kamuoyu önünde savunduğu, dini bazı ilkelere ve kendi kişisel inançlarına da bağladığı faiz politikasından kamuoyu önünde özür dileyerek ayrılamaz, bunu beklemek yanlış olur.

Ama Erdoğan çıkıp, ‘Faizler ekonomi biliminin gereğince belirlenecektir, bunun için uzman bir heyeti Merkez Bankası’nda görevlendirdik’ diyebilir." 

Yazının tamamı için tıklayın.