Gündem

İsmail Saymaz: Kan parası bütün suçlarını affettirmişti, Oba Makarna'daki patlamada ölen işçilerin aileleri şikâyetlerini geri çekti

21 Mayıs 2025 10:22

Güncelleme: 21 Mayıs 2025 10:34

Halk TV yazarı İsmail Saymaz, Sakarya Hendek’teki Oba Makarna fabrikasında yaşanan patlamada hayatını kaybeden beş işçinin sorumluluğunun patronlar yerine işçilere yıkıldığını belirtti. Ailelerin şikâyetlerini “kan parası” karşılığı geri çektiğini yazdı.

Saymaz, 15 Eylül 2024’te Sakarya Hendek’teki Oba Makarna fabrikasında yaşanan patlamada ilk olarak 27 yaşındaki yıkamacı Mesut Şimay’ın öldüğünü yazdı. Takip eden günlerde dört işçinin daha yaşamını yitirdiğini belirtti. Patlamanın değirmen bölümündeki un tozunun, kısa devreyle çıkan kıvılcımla tutuşarak gerçekleştiği iddianamede yer aldı. Temizlik eksikliği, açık bırakılan pano kapakları ve sarkık kablolar faciaya zemin hazırladı.

TIKLAYIN - Hendek'teki patlama: Oba makarna fabrikasının sahipleri serbest bırakıldı, müdür tutuklandı

Saymaz, şirketin patronları Mehmet Musa Özgüçlü ve oğlu Alparslan Özgüçlü’nün ölen işçiyi suçladığını aktardı. Ancak kriminal raporda yangını başlatacak herhangi bir kimyasal kalıntı bulunmadığını, savcılığın da bu suçlamaları dikkate almadığını yazdı.

TIKLAYIN - Makarna fabrikasındaki patlamada can kaybı 5'e çıktı

Patronlar hakkında “soruşturmaya yer yok” kararı verildi. Saymaz'a göre, ölen işçilerin aileleri ise “kan parası” karşılığında şikayetlerini geri çekti.

"Altı kişi hakkında taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak iddiasıyla dava açıldı.

Müdür Uğur, tek tutuklu sanık.

Fakat Uğur’a sorarsanız, asıl suçlu, bir altındakiler…

Yani, patlamada yaralanan değirmenin ekip amiri ve elektrikçi.

Bu faciada, bir tek Özgüçlüler ‘masum’ görünüyor.

Öyle ki…

İftira attıkları Mesut Şimay ve ölümüne yol açtıkları diğer dört işçinin aileleri savcılığa başvurarak, Özgüçlülerden şikayetçi olmadıklarını bildirdi. ‘Kan parası’ bütün suçlarını affettirmişti."

TIKLAYIN - Oba Makarna faciası; bilirkişi raporunda önlemlerin eksikliği vurgulandı

Yazının tamamını okumak için tıklayın.