Kültür-Sanat

İşçi Filmleri Festivali'nde sansür: "Kanun Hükmü" belgeseline yine yasak getirildi

02 Mayıs 2024 19:42

T24 Kültür-Sanat 

Yönetmen Nejla Demirci'nin Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevinden alınan doktor Yasemin Demirci ve öğretmen Engin Karataş’ın mücadelesini anlatan "Kanun Hükmü" belgeseli Altın Portakal Film Festivali'ndeki sansür skandalının ardından bir kez daha sansürle gündeme geldi. 19. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali'nin Ankara ayağında açılış filmi olması beklenen belgesele Çankaya Kaymakamlığı tarafından yasak getirildi. 

Altın Portakal Film Festivali'nde “Ulusal Belgesel Yarışma” kategorisinde yer alan, yönetmen Nejla Demirci’nin yönettiği “Kanun Hükmü” belgeseli festivalden çıkarılmıştı. Jüride yer alan sanatçılar belgeselin festivalden çıkarılmasına tepki göstermişti. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Belgesel Film Yarışması, Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması, edebiyat Uyarlaması Senaryo Yarışması ve Belgesel Film Yarışması Seçici Kurulu bölümlerinde görevli jüri üyeleri görevlerini bıraktıklarını duyurmuştu.Belgeselin festivalden çıkarılmasına tepki gösteren yönetmen ve yapımcılar filmlerini çekmişti. Olayların üstüne Altın Portakal Film Festivali iptal edilmişti. 

19. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali'nin Ankara ayağında açılış filmi olması beklenen “Kanun Hükmü” belgeseli, Çankaya Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. Haberi; gazeteci Ceren Kaynak İskit, X hesabından şöyle duyurdu: 

"19. Ankara İşçi Film Festivali’nde Türkiye premieri gösterilecek olan Nejla Demirci’nin, yönettiği “Kanun Hükmü” belgesel filmine Çankaya Kaymakamlığı tarafından yasak getirildi. Filme yine ve yeniden sansür getirildi."

"Sinema darbesidir"

Belgeselin yönetmeni Necla Demirci yasakla ilgili olarak şunları söyledi:

"Öncelikle çok üzgünüm. Yapmak istediğimiz yürüyüşümüzü de engellediler. Teker teker gönderdiler. Sanat yürüyüşü olmasını istemediler. Festivalde bir açılış olacak ancak filmimiz gösterilemeyecek. Burada kötü olan şey festival filmi göstereceğini deklare etti. Yasak son dakikada geldi. Bu durumu değerlendiremiyorum bile. Tamamen her şey hukuksuz. Bir filmi suçlu ilan etmek Türkiye sinemasına vurulmuş bir darbedir. Seyretmedikleri bir filmi suçlu ilan ettiler. Antalya Film Festivali’nde bakanların izlemedikleri bir filme yorum yapmasını kınamıştım ve izlemeleri için çağrı yapmıştım. Kendilerine öneride bulunmuştum. Kültür Bakanlığı’na başvuruda bulunmuştuk. Filmi izledikten sonra da bu tavrı sergiliyorlarsa bu KHK meselesini asla tartıştırmak istemediklerinin göstergesidir. Bir filmi suçlu ilan edip onun gösterimini engellemek suçtur. Türkiye sinemasına yapılmış bir darbedir. Sansür de değil, sinema darbesidir."

TIKLAYIN - 19. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali bugün başlıyor

"Hukuksuz yasaklama kararını kınıyoruz"

Festival yönetiminden konuya dair açıklama yapıldı. Necla Demirci'nin yanında olduklarını vurgulayan yönetim, "Sansürün karşısında konumlanmış bir festival olarak bu hukuksuz yasaklama kararını kınıyor, yönetmen Nejla Demirci ile dayanışma içinde olduğumuzu yineliyoruz" dedi. 

Altın Portakal Film Festivali'nde ne olmuştu?

Altın Portakal Film Festivali'nde “Ulusal Belgesel Yarışma” kategorisinde yer alan, Nejla Demirci’nin yönettiği “Kanun Hükmü” belgeseli festivalden çıkarılmıştı. Jüride yer alan sanatçılar belgeselin festivalden çıkarılmasına tepki göstermişti. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Belgesel Film Yarışması, Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması, edebiyat Uyarlaması Senaryo Yarışması ve Belgesel Film Yarışması Seçici Kurulu bölümlerinde görevli jüri üyeleri görevlerini bıraktıklarını duyurmuştu.Belgeselin festivalden çıkarılmasına tepki gösteren yönetmen ve yapımcılar filmlerini çekmişti. 

Belgeselin film seçkisinden çıkarılmasına gelen tepkilerin ardından festival yönetimi geri adım attı. Festival yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu, filmin yarışma seçkisine yeniden dahil edildiğini açıklamıştı. “Kanun Hükmü” filminin programa yeniden dahil edilmesinin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı festivalden çekilmişti. Bunun üzerine geri adım atan yönetim, belgeseli ikinci kez festivalden çıkardı. 

Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde, belgesel yarışması bölümündeki 'Kanun Hükmü' adlı belgeselde mağduriyet algısı üzerinden FETÖ terör örgütü propagandası yapılması nedeniyle Antalya Altın Portakal Film Festivali'nden desteğimizi çekmiş bulunmaktayız" denilmişti.

Festivalin yönetmen Ahmet Boyacıoğlu, “Kanun Hükmü” belgeselinin festivaldeki varlığı nedeniyle kendisine soruşturma açıldığını duyurdu. Kendisinin ve ekibinin can güvenliğinin tehlikede olduğunu belirten Boyacıoğlu, sinema sektöründen gereken desteği göremediklerini söyledi.

Daha sonra; Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, 60. Altın Portakal Film Festivali'nin iptal edildiğini duyurdu.