Dünya

İranlı ödüllü gazeteci, erkek kılığında maç izlediği için gözaltına alındı

İran, kadınların erkeklerin katıldığı spor müsabakalarını izlemelerine izin vermiyor

18 Ağustos 2019 14:15

World Press Photo (Dünya Basın Fotoğrafı) yarışmasında bu yıl spor kategorisinde ödüle layık görülen İranlı fotoğrafçı Furuğ Alayi, bir grup kadınla birlikte erkek kılığına girip futbol maçı izlemeye gittiği için gözaltına alındı. Alayi ile birlikte 5 kadının daha gözaltına alındığı öğrenildi. 

Independent Türkçe'de yer alan habere göre, İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) cumartesi günü yaptığı açıklamada, aralarında foto-muhabiri Alayi ve İranlı kadın hakları savunucusu Zehra Hoşnavaz’nın da bulunduğu  6 kadının 13 Ağustos’ta tutuklandığını duyurdu.

Gözaltına alınan kadınların başkent Tahran’ın dışında kalan bir cezaevinde tutulduğu belirtiliyor.

30 yaşındaki Alayi, ülkesinde kadınların spor etkinliklerinden men edilmesine dair hazırladığı belgeselle 2019 World Press Photo ödüllerinde kazanan isimler arasında yer almıştı. 

Kadınların erkeklerin katıldığı spor müsabakalarını izlemelerine izin vermeyen İran, kadınlara karşı ayrımcılık yapılmasını yasaklayan FIFA kurallarını da çiğniyor.

HRW Küresel Girişimler Direktörü Minky Worden konuyla ilgili değerlendirmesinde “Yetkililer İranlı kadınları ve genç kızları, bir futbol maçına katılmada erkeklerle eşit haklara sahip olmaktan men eden saçma bir yasağa barışçıl bir biçimde karşı koymaya teşebbüsüyle suçladığı için bu kadınlar bir saniyelerini bile cezaevinde geçirmemelidir” dedi.