Kültür-Sanat

İranlı kadınlar, İstanbul'da tiyatro sahnesinde

Dört monologdan oluşan oyunda, İranlı oyuncular Baharak Salehnia, Afsaneh Sarfehjoo ve Rose Nouri’ye Türkiye’den İlkay Bilgiç eşlik ediyor

14 Aralık 2022 11:35

İran’ın farklı bölgelerinden dört kadının uğradığı şiddeti konu alan tiyatro oyunu “Kadınlar Bölümü.ir”, İranlı ve Türkiyeli sanatçılar tarafından Farsça olarak sahneye konacak. Oyun, 17 Aralık'ta Kadıköy BOA sahnede prömiyer yapacak.

“‘Kadınlar Bölümü.ir", İran'ın farklı bölgelerinde şiddete maruz kalan ve farklı şekillerde ölen dört kadının ruhlarının, kendilerine ayrılan bilinmez bir yerde bitmeyen bir döngüde hesap verdikleri bir oyun olarak seyirciyle buluşuyor. Leyla, Azin, Arzu ve Ayda’nın hikâyelerini dinlerken, iktidarın sistematik ve hedefli ayrımcılığı, kadınların sesini nasıl susturduğu ve ataerkil yasalarla hayatları nasıl kontrol altında tuttuğu empatik bir bakışla anlatılıyor.

Bir süredir Türkiye’de yaşayan İranlı Baharak Salehnia’nın metnini yazdığı ve Afsaneh Sarfehjoo ile beraber yönettiği, "Kadınlar bölümü.ir" isimli oyun 17 Aralık Cumartesi günü Kadıköy BOA sahnede prömiyer yapacak.

Dört monologdan oluşan oyunda, İranlı oyuncular Baharak Salehnia, Afsaneh Sarfehjoo ve Rose Nouri’ye Türkiye’den İlkay Bilgiç eşlik ediyor. Yapımcılığı Persis Film tarafından gerçekleştirilen oyuna, 2018'den beri İranlı ve Türkiyeli sanatçılarla iş birliği projeleri üreten mezopArt sanatçı inisiyatifi de destek oluyor. 

Sanatları aracılığıyla toplumsal konulara dair söz söylemeyi önemseyen İranlı ve Türkiyeli sanatçılardan oluşan bu grup, kadınların acılarını temsil ederek, üstü kapatılmaya çalışılan şiddetin ve baskının derinliğinin kavranması yönünde küçük de olsa bir adım atmayı hedefliyor.

Farsça olan oyun, Türkçe üst yazıyla İstanbul’daki çeşitli sahnelerde seyredilebilecek.

Yaklaşan Oyunlar

17.12.2022 Cumartesi / 20:30

Kadıköy BOA

18.12.2022 Pazar / 19:30

Kumbaracı50

21.12.2022 Çarşamba / 20:30

Kadıköy Emek Tiyatrosu

22.12.2022 Perşembe / 20:30

Kadıköy Emek Tiyatrosu

23.12.2022 Cuma / 20:30

Klan Sahne

26.12.2022 Pazartesi / 20:30

Bahçe Galata

Künye

Yazar: BAHARAK SALEHNIYA

Yönetmen: AFSANEH SARFEJOO, BAHARAK SALEHNIYA

Oyuncular: BAHARAK SALEHNİYA, AFSANEH SARFEJOO, ILKAY BİL

Dekor ve kostüm tasarımı: AFSANEH SARFEJOO

Işık tasarımı: ALEV TOPAL, RA YAVUZ

Ses tasarımı: AMİR MOHABBATİ

Müzik: FATİH CANDAŞ

Afiş tasarımı: MÜJDE BAŞKALE

Foto & video art: ASHKAN MASTİ

Yapım amiri: ALİREZA HOSSEİNİ

Yapım Danışmanı: İLKAY BİLGİÇ @mezopArt

Yönetmen Yardımcısı: NAZANİN MASTİ

Yapım asistanı: YAĞMUR RUKEN KAHRAMAN

İletişim koordinatörü: BERFİN AĞKURT

Çevirmen: ALİREZA HOSSEİNİ, ÖZGÜR BEKTAŞ KILIÇ

Yapımcı: XAROVAN ESKANDARİ (PERSİS FİLM YAPIM)