Dünya

İran'ın Suudi Arabistan Büyükelçisi, Tahran'ın 7 yıl aradan sonra yeniden açılan diplomatik misyonunu yönetmek üzere Riyad'a gidecek

İki ülke, Suudi Krallığı'nın önde gelen bir Şii dini lideri idam etmesinin ardından göstericilerin İran'daki Suudi misyonlarına saldırması üzerine 2016 yılında diplomatik ilişkilerini kesmişti

İran'ın Suudi Arabistan Büyükelçisi Alireza Enayati ve İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan

04 Eylül 2023 12:11

T24 Dış Haberler

İran'ın Suudi Arabistan Büyükelçisi Alireza Enayati, Tahran'ın 7 yıl aradan sonra yeniden açılan diplomatik misyonunu yönetmek üzere Riyad'a gidecek. 

Enayati, geçen cumartesi Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan ile görüştü ve Riyad'a gitmeden önce son raporunu sundu.

İran ayrıca, Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi'nin yakın zamanda Suudi Arabistan'a tarihi bir ziyaret gerçekleştirmesi için yapılan daveti kabul ettiğini ancak henüz bir tarih belirlenmediğini duyurdu.

Enayati, bu hafta yerel Shargh gazetesine verdiği bir röportajda, ikili ilişkilerin istikrarlı bir şekilde ilerlediğini söyledi.

Yedi yıllık diplomatik krizi sona erdiren Tahran; geçtiğimiz Haziran ayında Riyad'daki büyükelçiliğini, ardından da Cidde'deki konsolosluğunu ve İslam İşbirliği Teşkilatı'ndaki temsilciliğini resmen yeniden açmıştı.

İlişkiler neden kesilmişti?

İki ülke, Suudi Krallığı'nın önde gelen bir Şii dini lideri idam etmesinin ardından göstericilerin İran'daki Suudi misyonlarına saldırması üzerine 2016 yılında diplomatik ilişkilerini kesmişti.

Ancak martta Pekin'de imzalanan ve Irak'ın ev sahipliği yaptığı bir anlaşmayla ilişkileri yeniden tesis etmeyi kabul ettiler.

İran Dışişleri Bakanlığı'nın bölgesel işlerden sorumlu yardımcısı olan Enayati, kısa bir süre önce elçiliğin hazırlanmasına yardımcı olmak üzere Riyad'a gitmişti.