Dünya

İran'ın İsrail'e saldırısını meşru gösterme hedefiyle uygulamaya soktuğu Birleşmiş Milletler Antlaşması'nın 51. maddesi nedir?

14 Nisan 2024 08:21

T24 Dış Haberler

İran, Birleşmiş Milletler Antlaşması'nın 51. maddesini uygulamaya koyduğunu söyleyerek İsrail'e gerçekleştirdiği saldırının meşru olduğunu savundu. Bu madde, üye ülkelere saldırılara uğramaları durumunda kendilerini savunma hakkı veriyor.

Antlaşmanın 51. maddesi şöyle: 

"İşbu Antlaşmanın hiçbir hükmü, Birleşmiş Milletler Üyelerinden birinin silahlı bir saldırmaya hedef olması halinde, Güvenlik Meclisi milletlerarası barış ve güvenliğin muhafazası için lüzumlu tedbirleri alıncaya kadar, tabii olan münferit veya müşterek meşru müdafaa hakkına halel getirmez. Bu meşru müdafaa hakkını kullanarak Üyelerin aldığı tedbirler derhal Güvenlik Konseyi'ne bildirilir ve Konsey'in, işbu Antlaşmaya dayanarak milletlerarası barış ve güvenliğin muhafaza veya iadesi için lüzumlu göreceği şekilde her an hareket etmek yetki ve ödevine hiçbir veçhile tesir etmez".

Tahran, İsrail'in 1 Nisan'da Suriye'nin başkenti Şam'daki İran konsolosluğunu vurmasının direkt olarak ülkenin egemenliğine yapılmış bir saldırı olarak sayılması gerektiğini savunuyor. 

Pazar sabahı İran, bu maddeye işaret ederek İsrail'e gerçekleştirdiği saldırının meşruiyetini savundu.  Saldırıdan sonra İran'ın BM Daimi Temsilciliği'nin X platformundaki hesabından yapılan açıklamada, “BM’nin meşru savunmaya ilişkin 51. Maddesi uyarınca gerçekleştirilen İran'ın askeri harekâtı, Siyonist rejimin Şam'daki diplomatik binalarımıza yönelik saldırısına yanıt olarak gerçekleşti" denildi.

İran, saldırılarını başlattıktan sonra BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Güvenlik Konseyi Başkanı Vannessa Frazier'a gönderdiği mektupta, BMGK'nın İsrail'in 1 Nisan saldırısını kınamadığına dikkati çekmişti.