Dünya

İran'dan AB Yüksek Temsilcisi Borrell'in teklifine yanıt: Yaptırımlar kalkmadan nükleer görüşme olmayacak

01 Mart 2021 08:28

T24 Dış Haberler

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Tahran'ın İran'a bütün yaptırımlar kaldırılmadığı sürece ABD ve Avrupa ülkeleriyle nükleer anlaşmayı yeniden canlandırmak için herhangi bir gayrı resmi toplantıya katılmayacağını söyledi.

BBC'de yer alan habere göre, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Avrupa Birliği'nin teklif ettiği nükleer anlaşma görüşmeleri için "uygun zamanda" olmadıklarını söyledi. İran, görüşmelerin yapılması için ABD'nin yaptırımları kaldırması şartını niteledi.

İran'ın açıklamaları AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Joseph Borell'in görüşme teklifinden sonra geldi. Sözcü Saeed Hatibzade, "ABD ve üç Avrupa gücünün son adımları ve açıklamaları göz önünde bulundurularak, İran bu ülkelerle gayrı resmi bir toplantı için uygun zaman olmadığı kararına vardı." dedi. Hatibzade "Tüm tarafların nükleer anlaşmadaki taahhütlerini yerine getirmesi müzakere konusu değildir. Bu yöndeki tüm al-ver görüşmeleri 5 sene önce yapıldı. Yapılması gereken yeterince açıktır; ABD tüm yaptırımlarını sona erdirmeli ve nükleer anlaşmadaki taahhütlerine dönmelidir. Bu iş ne müzakereye ihtiyaç duyuyor ne de Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Yönetim Kurulu kararına." ifadelerini kullandı.

ABD, İran'dan gelen açıklamaların "hayal kırıklığı" yarattığını söyledi ancak "diplomasiye dönmeye" hazır olduğunu belirtti. 

İran, Washington'un 2015 nükleer anlaşmasından çekilip tekrar yaptırım kararı almasından bu yana kademeli olarak anlaşmanın taahhütlerini ihlal ediyordu. Yüzde 20 saflıkta uranyum zenginleştirilmesi geçen yıl İran nükleer programının mimarı olarak nitelendirilen bir fizikçinin öldürülmesinden sonra parlamentodan geçirilen tasarıda yer alan adımlardan biriydi.

İran, 2015 anlaşmasından önce yüzde 20 saflığa ulaşmıştı. Anlaşma saflık limitini %3.67'ye düşürmüştü. Tahran, taahhütleri ihlal etmeye başladıktan sonra saflığı  yüzde 4.5'e kadar çıkardıklarını duyurmuştu.