Dünya

İran'da protestocular, rejimin baskısına rağmen ölümünün 40. gününde Mahsa Amini'nin mezarının başında toplandı

26 Ekim 2022 12:42

T24 Dış Haberler

İran'da protestocular, rejim ve kolluk kuvvetlerinin baskısına rağmen ölümünün 40. gününde Mahsa Amini'nin mezarının başında toplandı. Amini, "örtünme kurallarına uymadığı" gerekçesiyle  'Ahlak Polisi' tarafından gözaltına alındıktan sonra 16 Eylül'de hayatını kaybetmiş; bu ölüm İran'da kadınların liderliğinde ülkede yaygın rejim karşıtı protestoların fitilini ateşlemişti. 

Çarşamba sabahı Saggız'daki Aichi Mezarlığı'nda bir araya gelen protestocular, "Kadın, hayat, özgürlük" ve "Diktatöre ölüm" diye slogan attı. 

Aktivistlere göre güvenlik kuvvetleri Amini'nin ailesini "çocuklarının hayatından endişe ederek" 40. günde anma töreni yapmamaları konusunda tehdit etmişti. 

İnsan hakları grubu Hengaw'ın paylaştığı görüntülerde Saggız sokaklarında çarşamba sabah saatleri itibariyle yoğun güvenlik önlemleri alındığı ve hatta şehre girişlerin kapatıldığı görüldü. 

Yine Hengaw tarafından paylaşılan görüntülerde önlemlere rağmen arabaların ve motosikletlerin kalabalık halinde şehre geldiği görüldü. Şehre yaya girenler de olduğu aktarıldı. 

AFP'nin aktardığına göre aktivistler tarafından paylaşılan bir videoda kalabalığın, "Kürdistan faşistlerin mezarlığıdır" diye slogan attığı duyuluyor. Saggız, İran'ın Kürdistan eyaletinde bulunuyor.