Dünya

İran: 120 kilo, yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyuma sahibiz

İran, nükleer anlaşmadan çekilen ABD'nin yaptırımlarına karşı anlaşmadan kaynaklanan tüm taahhütlerini askıya aldığını duyurmuştu

10 Ekim 2021 09:50

T24 Dış Haberler

İran, 2015 nükleer anlaşmasına anlaşılan miktarın oldukça üzerinde olacak bir şekilde, 120 kilogramlık yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum biriktirdiklerini açıkladı.

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Mohammed İslami, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada “120 kilogramı aştık. Halkımız iyi bir şekilde biliyor ki Batı’nın bize Tahran reaktöründe kullanmak için yüzde 20 zenginleştirilmiş yakıt vermesi gerekiyordu ancak bunu yapmadılar. Eğer meslektaşlarımız bunu yapmasaydı Tahran reaktöründe yakıtla ilgili sorunlarımız olurdu” dedi.

TIKLAYIN - İran'ın zenginleştirilmiş uranyum sınırını aşması ne anlama geliyor?

Tahran reaktörü, İran’a ABD’de tarafından 1960’larda tarım ve tıpta kullanılan radyoizotopların üretilmesi için sağlanmıştı. 2012’den bu yana reaktörde zenginleştirilmiş uranyum üzerinde çalışılıyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 5 daimi üyesi ve Almanya ile İran arasında 2015'te imzalanan Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan nükleer anlaşma, Tahran'a yüzde 3,67 oranında uranyum zenginleştirme faaliyetini sürdürme hakkı veriyor. İran, nükleer anlaşmadan çekilen ABD'nin yaptırımlarına karşı anlaşmadan kaynaklanan tüm taahhütlerini askıya aldığını duyurmuştu.