Gündem

Irak'ın kuzeyindeki Süleymaniye Havalimanı’nın uçuş yasağı altı ay daha uzatıldı

04 Temmuz 2023 11:26

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi yetkilileri Irak’ın kuzeyinde yer alan Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’ndan Türkiye’ye yapılacak uçuşlara uygulanan yasağın altı ay süreyle uzatıldığını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan Nisan ayında bir soru cevap sırasında yapılan açıklamada üç aylığına yürürlüğe konan ve 3 Temmuz’da yeniden değerlendirileceği belirtilen yasağa göre Türk hava sahası Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’nı iniş-kalkış için kullanan uçaklara kapatılmıştı. Pazartesi günü yasağın altı ay süreyle uzatıldığı ve Ocak 2024’e kadar devam edeceği belirtildi.

Al-Monitor’un haberinde yasağın bölgenin ekonomisini daha da zora sokacağı ve bölgeyi Batı’dan fiziksel olarak izole edeceği yazıldı.  Nisan ayında yürürlüğe konan yasağın gerekçesine ilişkin havalimanının terör örgütünün faaliyetleri için bir merkez haline geldiği ifade edildi.

Haberde ayrıca Süleymaniye kentine ilişkin, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ndeki en etkili ikinci parti olan ve yıllardır terör örgütü PKK ile yakın ilişkiler içinde bulunan Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) kontrolü altında olduğu yazıldı. KYB lideri Bafel Talabani’nin kardeşi olan Kubad Talabani’nin Nisan ayında Ankara’ya gittiği ancak ziyaretin etkili olmadığı, KYB’nin Ankara’nın istihbarat sağlama ve terör örgütünün faaliyetlerini kısıtlamaya yönelik beklentilerini karşılamadığı değerlendirildi.