Gündem

İPA'dan annesinin evine yerleşen MB Başkanı Erkan'ın neden ev bulamadığının yanıtı

16 Aralık 2023 16:44

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın ev bulamadıkları için annesinin yanına yerleşmesine ilişkin olarak İstanbul Planlama Ajansı (İPA), "İstanbul’da yaşanan barınma krizi uzun süredir devam ediyor. Ücretli çalışan olan Gaye Hanım'ın maaşı enflasyon karşısında erirken konut kiralarındaki astronomik artış karşısında alım gücünü yitiriyor" açıklamasını yaptı. 

MB Başkanı Erkan, Hürriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan'ın sorularını yanıtladı. Erkan, "Kiralarda Türkiye’ye özgü bir artış söz konusu. Cumhurbaşkanımız ve Cumhurbaşkanı Yardımcımız da bu konunun üzerinde çok duruyorlar. Bir insanın 10 evi olmamalı, 10 insanın bir evi olmalı. Ev ve gıda çok önemli. Sağlık konusunu devletimiz çok oldu çözeli. İstanbul, Manhattan’dan pahalı olur mu? Biz İstanbul’da ev bulamadık. Müthiş pahalı. Annemlere yerleştik, onların yanında kalıyoruz" dedi. 

TIKLAYIN - MB Başkanı Erkan: Kiraların enflasyonun daha gerisinde kalması için zamana ihtiyacımız var

İPA, "Gaye Hanım neden İstanbul’da ev kiralayamıyor?" başlığıyla X hesabından yayınladığı verilerle İstanbul'da ev bulunamamasının nedenlerini açıkladı. İPA'nın paylaşımı şu şekilde: 

"Gaye Hanım neden İstanbul’da ev kiralayamıyor? İstanbul’da yaşanan barınma krizi uzun süredir devam ediyor. Ücretli çalışan olan Gaye Hanım'ın maaşı enflasyon karşısında erirken konut kiralarındaki astronomik artış karşısında alım gücünü yitiriyor. 2019 Kasım ayında ortalama 20 TL olan ortalama kiralık metrekare fiyatı, 2023 Kasım ayına geldiğimizde 171 TL’ye ulaşarak yaklaşık 8,5 katına çıktı. Kontrol edilemeyen kira fiyatları nedeniyle kiralık konut ilan sayısı geçen aya kıyasla ülke genelinde yüzde 4,1, İstanbul’da yüzde 2,7 azaldı.  100 metrekare bir evin ortalama kirası 17 bin 100 TL, bu da asgari ücretin neredeyse bir buçuk katı. Bir başka deyişle, asgari ücretle çalışan iki kişinin yaşadığı bir hanenin aylık gelirinin yüzde 75’i kira harcamasına gidiyor."