Sağlık

INVAMED'in ürettiği yapay damar, damar tıkanıklığına çözüm oldu

25 Ağustos 2023 19:00

INVAMED tarafından Türkiye'de üretilen Atlas Graft Stent ile Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi'nde bir hastanın damarlarındaki kritik tıkanıklık giderildi.

INVAMED açıklamasına göre, bir hastanın, özellikle geceleri yaşadığı bacak üşümesi şikayeti üzerine yapılan tomografik damar film görüntülemesi sonucunda iki bacağın kasık bölgesinden diz kapağına dek uzanan ana atardamarlarının tamamen tıkalı olduğu tespit edildi.

Stent greft teknolojisi ile bu tıkanıklıklar giderildi. Bu teknolojide, "yapay damar" olarak nitelendirilen Atlas Graft Stent kullanıldı. Bu sayede tıkalı damarların yeniden canlandırılması sağlandı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Dr. Mehmet Orkun Şahsivar, yerli üretimin kalitesinin ve güvenilirliğinin bir kez daha kanıtlandığını belirterek,"Emeği geçen herkese ve INVAMED ailesine teşekkür ederim. Hastalarımız için bu tedaviler artık çok daha ulaşılabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Verilen bilgiye göre, stent greft ya da diğer adıyla "yapay damar", damarın içerisine yerleştirilerek, damarın tıkalı kısmını genişleterek normal kan akışını yeniden sağlıyor.

Açıklamada, damar tıkanıklığının yaş ilerledikçe karşılaşılan ciddi bir sağlık sorunu olduğu, erken ve etkili tedavi ile engellenebildiği aktarıldı. INVAMED'in bu alandaki çalışması, hem hastalar için yeni tedavi yöntemlerinin kapısını aralıyor hem de ulusal sağlık sektörünün küresel başarısına katkıda bulunuyor.

Dünyada sadece 5 ülkenin üretebildiği bu yapay damar (stent greft) teknolojisinin, uluslararası sağlık alanında büyük bir ilerleme anlamına geldiği belirtildi. (AA)