Sağlık

İnsan testislerinde mikroplastikler bulundu: Sperm kalitesi tehlikede

21 Mayıs 2024 07:45

T24 Dış Haberler

İnsan testislerinde önemli konsantrasyonlarda mikroplastik bulunması, sperm kalitesindeki küresel düşüşe katkıda bulunabileceği endişelerini beraberinde getirdi.

New Mexico Üniversitesi'nden araştırmacılar hem insanlardan hem de köpeklerden alınan testis dokusunu analiz etti ve her numunenin mikroplastik içerdiğini keşfetti.

Ekip, ayrıca bazı mikroplastikler ile köpek örneklerinde azalan sperm sayısı arasında bir korelasyon olduğunu da ortaya çıkardı.

Avrupa, Kuzey Amerika, Avustralya ve Yeni Zelanda'da sperm sayıları yılda yaklaşık yüzde 1,5 oranında düşüş gösteriyor. Dünya çapında yaklaşık altı kişiden biri hamile kalmakta zorluk çekiyor. 

İnsan plasentasında da mikroplastikler bulunmuştu. Ekip lideri Profesör Xiaozhong John Yu, daha önce ağır metallerin, böcek ilaçlarının ve endokrin bozucu kimyasalların üreme sağlığı üzerindeki etkilerini araştırmıştı. Meslektaşı Profesör Matthew Campen ile yaptığı görüşmenin ardından mikroplastikler ile doğurganlık arasındaki ilişkiyi araştırmaya başladığını söyledi.

Hem insan hem de köpek dokularında rastlanan en yaygın plastik, şişeler, yiyecek kapları ve plastik torbaların yapımında yaygın olarak kullanılan polietilenler oldu. 

Profesör Yu, "Başlangıçta mikroplastiklerin üreme sistemine nüfuz edip edemeyeceğinden şüphe ediyordum. Köpeklere ilişkin sonuçları ilk aldığımda şaşırdım. İnsanlara ilişkin sonuçları aldığımda daha da şaşırdım. Köpeklerde ikinci en yaygın mikroplastik banka kartları, ambalajlar, şişeler ve döşemeler dahil olmak üzere geniş bir ürün yelpazesinde kullanılan PVC oldu. Daha ileri analizler, PVC konsantrasyonu ne kadar yüksek olursa sperm sayısının da o kadar düşük olduğunu ortaya çıkardı. Köpeklerin ve insanların, onların azalmasına katkıda bulunan ortak çevresel faktörleri paylaştığına inanıyoruz." diye konuştu. 

Çalışma, Toksikolojik Bilimler dergisinde yayınlandı.