Dünya

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden, beyaz bayrak taşıyan rehinelerin İsrail tarafından öldürülmesiyle ilgili açıklama: Cezasızlığın sonucu

“Bu konuda kırmızı çizgiler çekilebilseydi bu üç rehine bugün hayatta olabilirdi"

19 Aralık 2023 11:13

T24 Dış Haberler

İnsan Hakları İzleme Örgütü yöneticilerinden Fred Abrahams, İsrail’in üç İsrailli rehineyi öldürmesinin, sivillerin güvenliğini önemsemediğini gözler önüne serdiğini söyledi. İsrail ordusu Gazze’de bulunan üç rehinenin “yanlışlıkla tehdit olarak algılanmasının ardından” öldürüldüğünü açıklamıştı. Rehinelerin öldürüldüğü esnada beyaz bayrak taşıdığı ifade edilmişti. 

TIKLAYIN | İsrail, Hamas'ın elindeki üç rehineyi "yanlışlıkla" öldürdü; Tel Aviv'de yüzlerce kişi eylem yaptı

İsrail ordusu ve Filistinli silahlı grupların yıllardır eylemleri nedeniyle cezalandırılmadıklarını aktaran Abrahams, 2009’daki çatışmalar sırasında da beyaz bayrak sallayan insanların öldürüldüğü yedi vaka tespit ettiklerini belirtti:

“Bu konuda kırmızı çizgiler çekilebilseydi bu üç rehine bugün hayatta olabilirdi.”

Ellerinde beyaz bayrak vardı

İsrailli bir askeri yetkili, rehinelerin üstleri çıplak şekilde bulundukları binadan dışarı çıktıklarını, bir rehinenin elinde üzerinde beyaz bir bez olan sopa olduğunu, bir askerin kendisini tehdit altında hissederek "terörist" olduklarını düşündüğü rehinelere ateş açtığını söylemişti.

TIKLAYIN | İsrail: Gazze'de yanlışlıkla öldürülen 3 rehine yemek artıklarını kullanarak acil yardım çağrısı yapmıştı

Yetkili, rehinelerden ikisinin hemen, diğerinin ise geri döndüğü binada hayatını kaybettiğini belirtmişti.