Dünya
BBC Türkçe

İngiltere'de üç kişi 3D yazıcıda ürettikleri silahla 'terör saldırısı' planlamaktan suçlu bulundu

28 Şubat 2024 07:55

İngiltere'de üç erkek, bir İslami eğitim merkezine 3 boyutlu (3D) yazıcıda üretikleri silahla neo-Nazi saldırısı planlamaktan suçlu bulundu.

Sanıklar, 24 yaşındaki Brogan Stewart ve Marco Pitzettu ve 33 yaşındaki Christopher Ringrose bugün Westminster Sulh Ceza Mahkemesindeki duruşmaya video bağlantısıyla katıldı.

Herhangi bir savunmanın yapılmadığı mahkemede sanıkların 15 Mart'ta yapılacak duruşmaya kadar tutuklu yargılanacak.

20 Şubat'ta gözaltına alınan üç kişi ortaklaşa terör eylemine hazırlıktan suçlu bulundular.

Üç kişi 3D yazıcıyla ateşli silah yapımına ilişkin talimatlar edinerek bir saldırıya hazırlanmakla suçlandılar.

Üç erkeğin FGC-9 yarı otomatik ateşli silah ürettikleri ve saldırı için potansiyel hedefler tespit ettikleri iddia ediliyor.

Savcı Mark Luckett bu ay başında Westminster Sulh Ceza Mahkemesinde sanıkların İngiltere'nin Leeds kentindeki bir İslami Eğitim Merkezine ve "kurbanlar" olarak tanımladıkları insanlara saldırı planı üzerinde tartıştıklarını söylemişti.

Sanıkların terör eylemlerine hazırlık için askeri eğitim ve silahlar konusunda tavsiyeler veren bir Telegram mesajlaşma uygulaması grubunda aktif oldukları iddia ediliyor.

Mahkemede sanıkların evlerinde geçen hafta yapılan aramalarda 3D yazıcıyla üretilmiş FGC-9 yarı otomatik ateşli silah, piyasadan toplanmış farklı silahlar, bıçaklar ve Nazi sembolleri bulunduğu belirtildi.

Son yıllarda Birleşik Krallık'ta, 3D yazıcıyla üretilen ateşli silahlarla bağlantılı olay ve tutuklamaların sayısı artıyor.

Yetkililer 2021'de üç; 2022'de 17 silaha el koyduklarını açıklamıştı.

İskoçya'da 3D yazıcıyla üretilen silahlar ilk kez bu yılın başında bulunmuştu.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir