Gündem

İngiliz sunucu Clarkson'dan iklim aktivisti Greta Thunberg'e: Kapa çeneni ve okuluna geri dön

Clarkson, Thunberg için "deli ve tehlikeli" dedi

07 Aralık 2019 11:55

Britanyalı sunucu Jeremy Clarkson, 16 yaşındaki İsveçli çevre aktivisti Greta Thunberg için "deli ve tehlikeli" ifadesini kullandı. The Grand Tour adlı programının son sezonunun tanıtımı için Avustralya haber kanalı Seven News'e konuk olan Clarkson, Greta'ya, "Okuluna geri dön ve çeneni kapa" sözleriyle seslendi.

Thunberg'e "O deli ve tehlikeli ve aptallığıyla küçük çocukların uykusuz geceler geçirmesine yol açıyor. Bence okula geri dönmeli ve çenesini kapatmalı" diyen Clarkson, küresel ısınmayla ilgili fikirlerinin değiştiğini söyledi. Ancak Greta Thunberg ile aynı görüşte olmadığını belirten Clarkson, birkaç gün önce Independent gazetesine verdiği röportajda da "budala aptal" yorumu yapmıştı. Greta'nın çevreye daha az zarar veren seyahat tercihlerini de eleştiren sunucu, "Yelkenliyle okyanus aşarak bir şey başarılamaz" dedi. Greta’nın çocukluğunun ve hayallerinin çalındığına dair İklim Zirvesi’nde yaptığı konuşmayı da eleştiren Clarkson, genç kızı “etrafta koşturup hepimiz öleceğiz naraları atan huysuz İsveçli” diye nitelemişti.

İklim değişikliğine şüpheci yaklaşımıyla bilinen Clarkson, Güneydoğu Asya'daki çekimleri sırasında gördüklerinden sonra bazı fikirlerinin değiştiğini söylemişti. Clarkson, "Ben gördüğümü rapor ediyorum, Kamboçya'da yeterince yağış yok" ifadelerini kullandı.