Dünya

İngiliz öğretmen Atlantik'teki kayalıkta 60 gün geçirerek rekor kırmayı hedefliyor

Kayalıkta kaldığı süre boyunca Kraliyet Donanması için bağış toplamayacak

21 Mayıs 2023 13:45

Chris Cameron isminde İngiliz bir fen bilgisi öğretmeni, Atlantik Okyanusu'nda bulunan ve en yakın ana karadan 300 kilometre uzaklıkta olan Rockall kayalığında 60 gün geçirmeyi planlıyor. 

The Guardian'da yer alan habere göre, Cameron Covid-19 pandemisi sırasındaki yalnızlığı ve izolasyonu tekrardan deneyimlemek istediği için bu yolu buldu. Cameron'ın bu 60 gün boyunca hayır için para toplamayı da amaçladığı aktarıldı.

17 metre yüksekliğindeki Rockall kayalığının en uzak iki ucu 31 metre mesafede. Kimileri tarafından "okyanuslardaki en izole kayalık" olarak aktarılan Rockall, fırtına çıktığı zamanlarda dalgaların yoğun etkisi altında kalıyor.

1955'te Birleşik Krallığın hak iddia ettiği ve ilhak ettiği kayalık, balıkçılık alanlarında bulunuyor. Kayalık ayrıca 1997'de denizde petrol aranmasını protesto eden üç Greenpeace gönüllüsü tarafından 42 gün boyunca işgal edildi.

Chris Cameron hedefine ulaşırsa, 2014'te kayalıkta 45 gün geçirmeyi başaran Nick Hancock'ın rekorunu kırmış olacak.

Cameron'a deneyimi sırasında 2 arkadaşı daha eşlik edecek. Bir radyo operatörü ve dağcı arkadaşı bu süre boyunca vardiyalı olarak Cameron'a eşlik edecek.

Kayalıkta geçen süre boyunca amatör radyo ve telsiz kullanıcıları için yayın yapmayı planlayan grup bu süre boyunca bağış toplamayı planlıyor. Toplanan bağışların Kraliyet Donanması Derneği'ne bağışlanacak. Hedeflenen bağış miktarının 50 bin pound olduğu aktarıldı.

Cameron bu deneme için yanına küçük bir güneş paneli ve dizüstü bilgisayar aldı. Ayrıca kötü şartlardan korunmak için bir kapsül içinde yaşayacak.