Gündem

İmamoğlu’nun avukatı, bugün HSK’ya dilekçe verecek: Baskı gördüğü iddia edilen hâkimin ifadesini alın, gazetecileri dinleyin

Murat Ongun, Bakan Bozdağ'ın görev yeri değiştirilen İmamoğlu davasının hâkimiyle ilgili açıklamalarını yalanladı

13 Ocak 2023 06:50

Sözcü yazarı Aytunç Erkin’e konuşan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun danışmanı Murat Ongun, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın, baskı görerek görev yeri değiştirildiği ileri sürülen Hâkim Hüseyin Zengin’in, İmamoğlu'nun avukatları tarafından üç kez reddedildiği açıklamasını yalanladı. Ongun, hâkime baskı yapıldığı söylemlerinin medyadan önce duyduklarını ve buna bir önlem amacıyla bir kez reddi hâkim talebinde bulunduklarını söyledi. Öte yandan Erkin, İmamoğlu'nun avukatlarının söz konusu hâkimin, HSK tarafından ifadesinin alınması için dilekçe vereceğini yazdı. Erkin, “Dilekçede, Hâkim Zengin'le ilgili yazıları kaleme alan Cumhuriyet yazarları Barış Terkoğlu ve Murat Ağırel'in de HSK tarafından tanık olarak dinlenmesi için de başvuru yapacaklar” dedi.

İmamoğlu'nun danışmanı Ongun, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın, “davanın hâkimi için İmamoğlu ve avukatlarının reddettiği, ‘bize karşı tarafsız değil’ diyerek, üç defa reddederek itiraza götürdüklerini” söylemesiyle ilgili, “Doğru değil. Bir kez reddi hâkim başvurusunda bulunduk. Reddi hâkim talebi yargılamanın üçüncü celsesinde, 23 Mart 2022'de oldu. Bir kez de siyasi yasak kararı veren Hâkim Mehdi Koşul için böyle bir talebimiz oldu. Onu da yedinci celsede, 11 Kasım 2022'de yaptık” yanıtını verdi.

“Samsun'a gönderilen hakimle ilgili bir kez reddi hakim talebinde bulunduk”

Ongun, Bozdağ'ın, "Şimdi kendi reddettikleri, 'tarafsız değil' dedikleri hâkimi göklere çıkarıyorlar" cümlesi ve hâkimi neden reddettikleriyle ilgili şöyle konuştu:

"Samsun'a gönderilen hâkimle ilgili bir kez reddi hâkim talebinde bulunduk. Bakın biz tayini çıkarılan hâkimle ilgili, ‘O hâkime büyük baskı yapılıyor ceza vermesi için. Ankara kaynaklı bir baskı yapılıyor' bilgisini daha bu konu medyada yer almadan duyduk. Ancak... Hâkimin AKP'ye yakın birisi olduğunu biliyorduk, eşinin de 2. Baro üyesi olmasından dolayı zaten hâkime bakışımız temkinliydi. Baskı yapıldığını kamuoyuna söyleyemezsin ki! Toplantı yaptık ve 'reddi hâkim talebinde bulunalım' kararı aldık. Neden böyle bir karar aldık? Birincisi, eğer hâkim bu baskılara boyun eğecekse biz talebimizi yapmış olalım. İkincisi ise eğer hâkim kendisini bu baskıdan kurtarmak istiyorsa ona fırsat vermiş olacaktık. Yoksa üç kez reddi hâkim talebi yok. Sonrasında da medyada yer alan bilgileri okuduk, gördük. Burada Sayın Bakan Bozdağ'ın yapması gereken bize yanıt vermesi değil, hâkime baskı yapılıp yapılmadığı konusunda Hâkimler ve Savcılar Kurulu'nu (HSK) harekete geçirmesi. Çünkü; hâkimin ifadesi alınırsa gerçek ortaya çıkacaktır."

HSK'ya dilekçe

Erkin, İmamoğlu'nun avukatlarının bugün saat 10.30'da basın toplantısı düzenleyeceğini; CHP Parti Meclisi üyesi Gökhan Günaydın'ın, "baskılara boyun eğmediği" iddiasıyla Samsun'a tayin edilen Hâkim Hüseyin Zengin'in HSK tarafından ifadesinin alınması için dilekçe vereceğini yazdı.

Erkin, avukatların dilekçede, Hâkim Zengin'le ilgili yazıları kaleme alan Cumhuriyet yazarları Barış Terkoğlu ve Murat Ağırel'in de HSK tarafından tanık olarak dinlenmesi için de başvuru yapacaklarını ifade etti.

Yazının tamamını okumak için tıklayın.