Gündem

İmamoğlu, Financial Times'a konuştu: AKP, resmen insanların seçme hakkını elinden alıyor; sandıkta ağır bir yenilgi alacaklar

11 Ocak 2023 10:59

T24 Dış Haberler

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, kendisine verilen hapis cezası ve siyasi yasak kararının ardından, "Demokrasiye engel olmaya çalıştıkları için Tayyip Erdoğan ve partisinin kaybedeceğini" belirtti. 

Britanya'nın önde gelen finans yayınlarından Financial Times'a konuşan İmamoğlu, "Demokrasiye balta vuruyorlar, resmen insanların seçme hakkını ellerinden alıyorlar" dedi. İmamoğlu, "Seçmen, ellerinden alınan bu hakka sandıkta yanıt verecek. İktidar, ağır bir yenilgi alacak" ifadesini kullandı.

Hapis ve siyasi yasak kararı hakkında da konuşan İmamoğlu, "Ülkemizde yargının ne kadar siyasileştiğini ve demokrasimize bunun ne kadar zarar verdiğini gösteren tek şey benim davam değil. Türkiye'de hayatı istediği şekle sokmak için ilgili kurumları yönlendirmekte sorun görmeyen bir mantalite var. Kimsenin onların karşısında durabilmesini istemiyorlar" dedi.

Financial Times muhabiri Ayla Jean Yackley, kendisini potansiyel cumhurbaşkanı adayı olarak gösteren anketlerde İmamoğlu'nun, Erdoğan'ın önünde gözüktüğünü belirtirken, hakkında alınan mahkeme kararının aday olma ihtimalini ortadan kaldırmış olabileceği değerlendirmesinde bulundu. 

Yackley ayrıca, Erdoğan'ın 2023'te kariyerinin en zor seçimine gireceğini; artan yoksulluk ve muhaliflere yapılan baskının seçmeninin bir bölümünü AKP'den soğuttuğunu yazdı. 

Financial Times, "İmamoğlu geniş bir seçmen kitlesinden destek alıyor; aralarında Kürtler, laikler ve AKP'den kopan dini muhafazakarlar var" ifadelerini kullandı.