Politika

İmamoğlu, Erdoğan'ın 28 Şubat kararı için 'Normalleşmenin etkileri' dedi: Gecikmiş bir adalet, Kavala ve Gezi tutukluları da hemen serbest kalmalı!

Karara, Adli Tıp'ın generallerin 'sürekli hastalık' ve 'bunama' raporları gerekçe gösterildi

17 Mayıs 2024 00:49

T24 Haber Merkezi

İBB Başkanı İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu gece yarısı 28 Şubat hükümlüsü generallerini cezalarını kaldırarak "af" kararı vermesini değerlendirdi. Kararı "normalleşmenin etkilerine" bağlayan İmamoğlu, "Gecikmiş bir adalet, memnun muyum; memnunum ama gecikmiş bir adalet. Kavala, Gezi tutukluları da yarın hemen serbest kalmalı" dedi. 'Normalleşme' değerlendirmesi yapan İmamoğlu'nun Kobani davasındaki cezalara ilişkin henüz bir yorumda bulunmaması ise sosyal medyada tepki gördü. 

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2027 Avrupa Oyunları İmza Töreni için Roma’ya gitti. Gazeteci Nevşin Mengü'nün aktardığına göre, İmamoğlu imza töreni için Roma'da gazetecilerle sohbet ederken, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzalı kararla bu gece yaraısı 28 Şubat hükümlü generaller hakkında cezaların kaldırılması soruldu.

İmamoğlu ise soruyu, "Gecikmiş bir adalet, memnun muyum; memnunum ama gecikmiş bir adalet. Kavala, Gezi tutukluları da yarın hemen serbest kalmalı" diye yanıtladı. Mengü'nün aktardığına göre,  İmamoğlu, 28 Şubat hükümlüsü generaller hakkındaki "aff kararını "normalleşmenin etkilerine" bağladı.

TIKLAYIN - Erdoğan tutuklu 28 Şubat generallerinin cezalarını kaldırdı: Gerekçe Adli Tıp'ın 'sürekli hastalık' ve 'bunama' raporları

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı karara göre, 28 Şubat hükümlüsü dönemin Genelkurmay Harekat Başkanı emekli Orgeneral Çetin Doğan (83) ile Emekli Org. Fevzi Türkeri (82), Emekli Korgeneral  Yıldırım Türker (82), Emekli Tümgeneral Cevat Temel Özkaynak (78), emekli orgeneral Çevik Bir (85), Emekli Tümgeneral Erol Özkasnak (77) ve Aydan Erol'un kalan cezaları kaldırıldı. Karara, Adli Tıp'ın generallerin 'sürekli hastalık' ve 'bunama' raporları gerekçe gösterildi. 

Kararda, "Türkiye Cumhuriyeti İcra Vekilleri Heyetini cebren iskat veya vazife görmekten cebren men etmek suçundan Ankara 5 inci Ağır Ceza Mahkemesinin 13/4/2018 tarihli ve E:2014/144, K:2018/248 sayılı kararıyla müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verilen..." ifadeleri yer aldı.

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, 28 Şubat davasında müebbet hapis cezası alan, aralarında Çevik Bir ile Çetin Doğan'ın da bulunduğu 14 sanık hakkında 2021 yılında tutuklama kararı verilmişti. Yargıtay'da cezası kesinleşen 14 emekli general cezaevine gönderilmiş; 85 yaşındaki emekli orgeneral Çevik Bir ise "ileri derecede demans hastası" olması nedeniyle 2022'de cezaevinden tahliye edilmişti.

Generallerin durumu ve dava süreci

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, 2 Eylül 2013'te başlayan 28 Şubat davasında 103 sanık, 28 Şubat sürecinde "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak"la suçlandı.

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Nisan 2018'de 103 sanıktan 21'i hakkında müebbet hapis cezası verdi. 68 sanık beraat etti. 10 sanık için zaman aşımının dolması, 4 sanık için de hayatlarını kaybetmiş olmaları nedeniyle dava düşürüldü. 1 numaralı sanık olan dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, 26 Mayıs 2020'de temyiz süreci devam ederken hayatını kaybetti.

Yargıtay 9 Temmuz 2021'de 14 sanık (Ahmet Çörekçi, Aydan Erol, Cevat Temel Özkaynak, Çetin Doğan, Çetin Saner, Çevik Bir, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri, Hakkı Kılınç, İdris Koralp, İlhan Kılıç, Kenan Deniz, Vural Avar ve Yıldırım Türker) hakkında verilen müebbet hapis cezalarını onadı.

Davada hüküm giyen emekli generallerin rütbeleri Genelkurmay Başkanlığı'nın kararıyla söküldü. Vural Avar, 22 Aralık 2022'de tutuklu bulunduğu Sincan Cezaevi'nde demans hastalığı nedeniyle hayatını kaybetti.

Çevik Bir, Çetin Saner ve Aydan Erol'dan sonra bu ay Hakkı Kılınç da sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilmişti. Orgeneral İlhan Kılıç ile eski Tümgeneral Kenan Deniz'ın cezaları da Ocak 2023'te yine sağlık nedenleriyle Cumhurbaşkanı Kararı ile kaldırıldı.

85 yaşındaki emekli orgeneral Çevik Bir ise "ileri derecede demans hastası" olması nedeniyle 2022'de cezaevinden tahliye edilmişti.

Son olarak Çetin Doğan'ın eşi Nilgül Doğan, İstanbul Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Dairesinin 5 Nisan 2023 tarihinde Çetin Doğan'ın 'sürekli hastalık ve kocama' durumu ile ilgili verdiği detaylı raporun, diğer sağlık raporlarıyla birlikte yaklaşık bir yıl önce Adalet Bakanlığı tarafından işleme konulması için Cumhurbaşkanlığına sunulduğunu, ancak 'cezanın kaldırılması' işlemleri oldukça kısa sürede tamamlanmasına rağmen, eşiyle beraber 28 Şubat davası hükümlüsü 5 komutan için söz konusu sürecin askıya alındığını açıklamıştı.