Spor

İlk yarışına ödünç aldığı ayakkabıyla çıkmıştı, şimdi dünya rekorları kırıyor: "Maraton koşmaya sahayla pist arası uzak olduğu için başladım"

20 Ekim 2023 14:44

T24 Dış Haberler

Geçen haftalarda ABD'de gerçekleştirilen Chicago Maratonu'nda 2:00:35'lik derecesiyle maratonda dünya rekorunu kıran Kelvin Kiptum, 2018'de Kenya'da ilk yerel büyük yarışa katıldığında başkasının ayakkabısını kullandığını, çünkü kendisine bir çift almaya parasının yetmediğini söyledi. 

Şimdi ise 23 yaşında olan Kiptum, dünyanın en zorlu parkurlarını "uçarak" geçiyor ve son model ayakkabılarıyla yarışıyor.

Dünyada Yılın Atleti Ödülü'ne aday gösterilen Kiptum, BBC'ye verdiği söyleşide, "Kariyerim benim için uzun bir yolculuk oldu" dedi. 

"Dünya rekoru kırma hayalini hep her şeyimle kovalıyordum" diyen Kiptum, "Şimdi gerçek oldu ve çok mutluyum. Hayatın değişti" dedi. 

Chicago'daki zaferinden sonra Kiptum, Kenya'da bir kahraman gibi karşılandı. 2 gün süren kutlamalar başkent Nairobi'de başladı, Kiptum'un memleketinde sonra erdi.

Kiptum, rekoru kırdığı Chicago Maratonu'na neredeyse katılamadığını söyledi:

"Antrenmanların son kısmında biraz hastaydım. Bir kasık sakatlığım vardı biraz da sıtmaydım.

Rekabet edemeyeceğimi hissediyordum çünkü 2-3 gün antrenman yapamadım. Yarıştan bir hafta önce biraz toparlandım. 4 ay boyunca iyi hazırlandığımı biliyordum." 

Kiptum'a koçluk yapan eski Ruandalı koşucu Gervais Hakizimana, öğrencisini "birkaç gün dinlenmeye ama çekilmemeye ikna etti".

İkilinin koç atlet ilişkisi 2018 yılında başlasa da Hakizimana, Kiptum'u çok daha uzun süredir tanıyordu: 

"Onun çocukluğunu bilirim, çıplak ayakla hayvanlara çobanlık yapardı. 2009'da babasının çiftliğinin yakınlarında gelir beni bekler, ben de onu kovalardım".

Kiptum, spora ilk başladığı zamanlarda antrenman yaptığı sahanın parkurlardan uzak olduğunu, bu sebeple mesafe arası koştuğunu; maratona da böyle başladığını belirtti.